Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αποκαλυπτικά στοιχεία

Συγκλονιστικά τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ, για την παγκόσμια Ανθρώπινη Ανάπτυξη, έρχονται να δώσουν ένα πραγματικό χαστούκι, σε όλους όσοι κάνουν τεμενάδες στις λογικές και τις αντιλήψεις της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Η συνολική περιουσία των διακοσίων πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, σημειώνει η έκθεση, άγγιξε, το 1999, το 1 τρισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα των 582 εκατομμυρίων ανθρώπων, των 43 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, ήταν μόνον 146 δισ. δραχμές. `Η, αλλιώς, η περιουσία των 200 πλουσιοτέρων ήταν ίση με το άθροισμα των περιουσιών του φτωχότερου μισού παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή τριών περίπου δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Κι επειδή κάποιοι μπορεί να πουν ότι δεν έχει και τόση σημασία η στιγμιαία εικόνα, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων, ορίστε και τα σχετικά γι' αυτή στοιχεία, από την ίδια έκθεση: Το 1820, η σχέση μεταξύ φτωχότερης και πλουσιότερης χώρας ήταν ένα προς τρία, το 1973 ήταν ένα προς 44 και το 1992 ένα προς 72. Οπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ χειρότερα τα στοιχεία, που φανερώνουν την αύξηση της ανισότητας, όχι μεταξύ χωρών, αλλά μεταξύ εργαζομένων και πλουσίων.

Αυτή είναι η εικόνα και η πορεία του ιμπεριαλισμού, του σύγχρονου, δηλαδή, καπιταλισμού. Μια εικόνα, που φανερώνει, επίσης, και τη μοναδική διέξοδο, που έχουν τα δισεκατομμύρια των καταπιεσμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ