Σάββατο 1 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Το επίδομα ήταν προεκλογικές υποσχέσεις

Τον εμπαιγμό των νεφροπαθών από το υπουργείο Υγείας, στο θέμα της αύξησης του διατροφικού τους επιδόματος, που είχε συμφωνηθεί με τον προηγούμενο υπουργό Υγείας Λάμπρο Παπαδήμα και που αποδείχτηκε πως δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.

Οι νεφροπαθείς είναι η μόνη κατηγορία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) που παρ' όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν - ανεπάρκεια κρατικών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, προβλήματα εσωτερικής μετανάστευσης κ.ά. - τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους και το μικρό προσδόκιμο επιβίωσής τους, δεν παίρνει επίδομα πρόνοιας. Με βάση αυτά τα προβλήματα, οι νεφροπαθείς είχαν ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο Υγείας την ένταξή τους στην κατηγορία των ατόμων που παίρνουν αυτά τα επιδόματα.

Το δίκαιο του αιτήματος είχε παραδεχτεί, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των νεφροπαθών - οι οποίοι απείχαν από την αιμοκάθαρση - ο τότε υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια για την ικανοποίηση του αιτήματός τους. Τελικά, μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις και διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας, οι νεφροπαθείς κατάφεραν να αποσπάσουν την υπόσχεση από τον υπουργό Υγείας ότι από 1-1-2000 θα διπλασιαζόταν το διατροφικό επίδομα των 19.700 δραχμών, ενώ θα γινόταν και ταυτόχρονη ένταξη στο επίδομα και των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών. Παρόλη τη συμφωνία, στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2000, ενώ υπογράφηκαν οι αυξήσεις των επιδομάτων των υπολοίπων ΑμΕΑ, δεν υπογράφηκε η συμφωνηθείσα αύξηση για το διατροφικό επίδομα.

«Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι ήταν ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, με σκοπό να εκμεταλλευτούν μια ταλαίπωρη ευπαθή κοινωνική ομάδα. Η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι η επόμενη τετραετία θα είναι για κοινωνική πολιτική, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έρχεται να διαψευστεί από τη συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας απέναντί μας», επισημαίνουν οι νεφροπαθείς στην ανακοίνωση - καταγγελία τους.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι οι προσπάθειές τους για συνάντηση με το νέο υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο αποβαίνουν συνεχώς άκαρπες και είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε καταγγελίες, πανελλήνιες κινητοποιήσεις, μέχρι και αποχή από την αιμοκάθαρση.

«Επειδή η αναλγησία του υπουργείου Υγείας περισσεύει και επειδή η αγανάκτηση των νεφροπαθών για την κοροϊδία και την εξαπάτηση ξεχείλισε και μην έχοντας πια άλλη λύση, αποφασίσαμε, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής μας, που, ούτως ή άλλως, την έχετε ξεφτιλίσει, να συγκεντρωθούμε έξω από το υπουργείο Υγείας, απέχοντας από την αιμοκάθαρση και να μείνουμε εκεί, μέχρι ο ακριβοθώρητος υπουργός μας να αποφασίσει να μας δεχτεί και να λύσει το πρόβλημά μας», τονίζουν οι νεφροπαθείς, οι οποίοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα.

Την περασμένη Τετάρτη, οι δημοσιογράφοι έθεσαν το παραπάνω θέμα στον υπουργό Υγείας. Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι δε γνωρίζει το θέμα και ότι θα ενημερωθεί και θα απαντήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ