Σάββατο 1 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Υποσχέσεις δισεκατομμυρίων για να «χρυσωθεί το χάπι »

Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», ύψους 360 δισ. δραχμών, που υποτίθεται ότι αφορά την επαρχία, παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού  

Πλούσιες υποσχέσεις και εξαγγελίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στην επαρχία μοίρασε χτες απλόχερα από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα 2004», που υποτίθεται πως αφορά τη δημιουργία αθλητικών υποδομών στην ελληνική περιφέρεια, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα αφορά μόνο πέντε πόλεις (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο και Ολυμπία), ενώ ορισμένα προπονητήρια θα δημιουργηθούν σε ορισμένες ακόμα πόλεις της επαρχίας.

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός έδωσε και τη δική του... εκδοχή για το κόστος των Αγώνων, λέγοντας ότι «το ποσό που θα διατεθεί για έργα απαραίτητα, αποκλειστικά και μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν ξεπερνά το ποσό των 700 δισ. δρχ.», επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, αφού είναι γνωστό ότι το εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 τρισ. δρχ., χωρίς να συνυπολογίζεται ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004», δηλαδή άλλα τουλάχιστον 620 δισ. δρχ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, μιλώντας για το ρόλο της επαρχίας στο θέμα των αγώνων, είπε πως «σε κάθε δήμο της χώρας θα φτιάξουμε έναν πυρήνα, ανάλογα με τον πληθυσμό, για τη νεολαία, ενώ θα ληφθεί ειδική πρόνοια για τις πρωτεύουσες των νομών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία να συμμετάσχει ισότιμα και η περιφέρεια στην ανάπτυξη των αθλητικών έργων». Αναφερόμενος δε στο τι αγώνες θέλει να διοργανώσει η Αθήνα, είπε ότι «θέλουμε να αναδείξουμε τα Ολυμπιακά ιδεώδη που έχουν χαθεί».

Ο Γ. Φλωρίδης παρουσίασε τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Ελλάδα 2004», συνολικού προϋπολογισμού 360 δισ. δρχ., και έχει ως εξής:

  • Εργα υποδομής στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου (αφορά τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και το Ηράκλειο) κόστους 30 δισ. δρχ.
  • Δίκτυο Ολυμπιακών προπονητηρίων κόστους 20 δισ. δρχ.
  • Ολυμπιακή εκπαίδευση (εφαρμογή του σχετικού προγράμματος στην περιφέρεια με αποδέκτες τους μαθητές και φοιτητές), 8 δισ. δρχ.
  • Πρόγραμμα για την Αρχαία Ολυμπία, 15 δισ. δρχ.
  • Προβολή της χώρας - πρόγραμμα αναβάθμισης τουριστικών περιοχών (εκτός Αττικής), 20 δισ. δρχ.
  • Εργα υποδομής - ανάπλασης πυλών εισόδου της χώρας (Κέρκυρα, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι κ.ά.), 30 δισ. δρχ.
  • Πολιτιστική Ολυμπιάδα και «Ελλάδα 2004» 20 δισ. δρχ.
  • Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων 10 δισ. δρχ.
  • Γιορτή του Ολυμπισμού «η διαδρομή της φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα» (διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαδρομή, ανά το πανελλήνιο της Ολυμπιακής Φλόγας) 15 δισ. δρχ.
  • Δίκτυο προπονητηρίων (κατασκευή προπονητηρίων στην περιφέρεια) 200 δισ. δρχ. Το ποσό θα αντληθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Γ. Φλωρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Παγκρήτειο Αθλητικό Κέντρο, έργο προϋπολογισμού 12 δισ. δρχ., σημειώνοντας ότι εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου θα περιλαμβάνει βαλβίδες για όλα τα αγωνίσματα ρίψεων, στίβο 400 μέτρων 8 διαδρόμων με ελαστικό τάπητα. Κάτω από τις κερκίδες 30.000 θεατών θα κατασκευαστούν δύο δεξαμενές κολύμβησης, κωπηλατήριο, αίθουσες πινγκ πονγκ, γυμναστικής, κλειστού στίβου, άρσης βαρών, αεροβόλου όπλου, αποδυτήρια, γραφεία, βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι, βοηθητικό στάδιο με έξι διαδρομές, βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ