Σάββατο 1 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Υπαρκτός ο σκουπιδότοπος

Επιβεβαιώνεται το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» για τη «Μότορ Οϊλ». Αντιδρά με επιστολή του στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να προκληθεί ζημιά στην τουριστική κίνηση

Αντιδράσεις προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος της Κορινθίας από τη «Μότορ Οϊλ». Οχι όμως τις αντιδράσεις της ίδιας της εταιρίας αλλά εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ανυπόστατα» και «δυσφημιστικά» για την περιοχή θεωρεί ο δήμαρχος Αγίων Θεοδώρων, Αναστάσιος Πέτρου, τα όσα αποκαλύφθηκαν. Σε επιστολή του προς την εφημερίδα μας σημειώνει:

«Κε Διευθυντά. Στο φύλλο της 25ης Ιουνίου 2000 της εγκρίτου εφημερίδας σας, εδημοσιεύθη ρεπορτάζ το οποίο υπογράφεται από το δημοσιογράφο σας κ. Παναγιώτη Ζαβουδάκη. Το περιεχόμενό του βρίθει ανακριβειών, είναι δε ανυπόστατο και δε στηρίζεται όπως φαίνεται σε στοιχεία επίσημα αλλά εκ του προχείρου. Επειδή αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δυσφημεί βάναυσα σε πολύ μεγάλο βαθμό το δήμο μας και μάλιστα ενόψει θερινής περιόδου που ακολουθεί, που ακμάζει ο τουρισμός στην περιοχή μας και η πλειοψηφία των κατοίκων ζουν από αυτόν. Παρακαλούμε όπως στο αμέσως επόμενο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας σας προβείτε στη δημοσίευση της παρούσης επιστολής και στη διάψευση του προαναφερομένου ρεπορτάζ προς άρση οιωνδήποτε παρεξηγήσεων και προς αποκατάσταση της πραγματικότητας».

Η δική μας απάντηση: Αναρωτηθήκαμε ποιο είναι το ανυπόστατο του δημοσιεύματος και γι' αυτό επιδιώξαμε μια συζήτηση με τον δήμαρχο Αγ. Θεοδώρων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας, ο δήμαρχος δεν αμφισβητεί την ουσία του δημοσιεύματος: την ύπαρξη του σκουπιδότοπου πάνω στους αγωγούς ύδρευσης, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό δεν είναι κάτι νέο αλλά «συμβαίνει εδώ και 40 χρόνια» και πως υπάρχουν μελέτες για τη μεταφορά του, κάτι που σημαίνει πως εμπειρογνώμονες κρίνουν το χώρο ακατάλληλο. Δεν αμφισβητεί, επίσης, την εναπόθεση αποβλήτων της «Μότορ Οϊλ» στο σκουπιδότοπο. Αυτό που αμφισβητεί ο Α. Πέτρου είναι η τοξικότητα των αποβλήτων, για την οποία ο «Ρ» δεν μπορεί να πάρει θέση.

Εμείς είδαμε και καταγράψαμε το γεγονός και κρούσαμε προς πάσα κατεύθυνση τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως «κανείς δεν ξέρει σε ποια έκταση έχει φτάσει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ακόμα και από τα "φυσιολογικά" απόβλητα, πόσο μάλλον από τα τοξικά, για τα οποία οι ειδικοί λένε πως χρειάζονται κάποιες εκατοντάδες χρόνια για να γίνουν ανενεργά». Ο δήμαρχος μάς ζητά να του παρουσιάσουμε «αποδείξεις» της τοξικότητας των αποβλήτων για να τις παραβάλουμε με εκείνες που έχει ο ίδιος.

Με άλλα λόγια, θέλει χημικές αναλύσεις των στοιχείων που βρέθηκαν, κάτι το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια ενός ρεπορτάζ. Με χαρά δεχόμαστε την πρόσκλησή του να τον επισκεφθούμε για να μας θέσει υπόψη όσα στοιχεία έχει για το θέμα. Εν τέλει, το ρεπορτάζ του «Ρ» δεν έχει στόχο να πλήξει την οικονομία της περιοχής τρομάζοντας και διώχνοντας τους τουρίστες. Αντίθετα, στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία, που ζει καθημερινά τις συνέπειες μιας πιθανής μόλυνσης. Τέλος, να θέσει τη «Μότορ Οϊλ» και τους υπεύθυνους φορείς της πολιτείας ενώπιον των ευθυνών τους. Να δώσουν μια υπεύθυνη απάντηση για την υγεία του κόσμου αντί να κρύβονται πίσω από τις ανησυχίες των κατοίκων.

Από αυτή την άποψη διαφωνούμε με τη σκέψη του Α. Πέτρου να μην πάρει το θέμα έκταση μεγαλύτερη από τα «περιορισμένα» όρια της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας. Διατηρούμε επίσης το δικαίωμα να διαφωνούμε με την τάση του δημάρχου να υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις της «Μότορ Οϊλ», από τη δικαιολόγηση των ενεργειών των «σεκιουριτάδων» της μέχρι και τη λογική να μη δημιουργούμε προβλήματα στο «μεγάλο κεφάλαιο που δίνει ψωμί στην περιοχή». Αυτό το τελευταίο θεωρούμε πως δεν αρμόζει να λέγεται από έναν άνθρωπο που κάποτε έκανε απεργία πείνας ενάντια στη «Μότορ Οϊλ».


Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ