Σάββατο 1 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανησυχία ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης

Κυβερνητική παραγγελία η αναβολή του κοινού συνεδρίου με την ΚΕΔΚΕ

Το Σεπτέμβρη φαίνεται πως θα διεξαχθεί το κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με θέμα την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, το οποίο είχε προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη Ιούνη στην Κρήτη. Την αναβολή αποφάσισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, μάλλον αυθαίρετα, καθώς δεν προηγήθηκε συνεννόηση ούτε με το σύνολο των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, ούτε και με την ΕΝΑΕ.

Η επίσημη πληροφόρηση για τους λόγους της αναβολής του συνεδρίου, αναφέρεται σε «κώλυμα» του εισηγητή της ΚΕΔΚΕ να παραβρεθεί. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν τον Π. Κουκουλόπουλο και άλλα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ, να αποφάσισαν την αναβολή κατόπιν συνεννόησης με την υπουργό Εσωτερικών και άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δε συμφωνούν με όλες τις διατάξεις του σχεδίου ψηφίσματος του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα και όπως άφησε να εννοηθεί χτες, σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΑΕ, ο πρόεδρός της, Θ. Κατριβάνος, κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ δεν έχουν καταλήξει ή διατυπώνουν ενστάσεις στη συνταγματική κατοχύρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) - διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ψηφίσματος του συνεδρίου. Θυμίζουμε πως στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Χαλκιδική, ο Π. Κουκουλόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης των Νομαρχιών, προτείνοντας τη διεύρυνσή τους στα όρια των σημερινών περιφερειών. Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, είχε κάνει λόγο για μείωση των Νομαρχιών και θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης.

Εύλογα, λοιπόν, η ΕΝΑΕ αναμένεται να διατυπώσει σε επιστολή της προς το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, την «ανησυχία της ΝΑ συνολικά για το μέλλον του θεσμού, αλλά και τη δυσαρέσκειά της για τη στάση που τήρησε η ΚΕΔΚΕ». Πάντως το ΔΣ της ΕΝΑΕ αποφάσισε χτες να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στην ΚΕΔΚΕ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την απροθυμία της ουσιαστικά να ενεργήσει δραστικά για την ενίσχυση της ΝΑ. Αν η ΕΝΑΕ είχε διεκδικήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των πόλεων και των κατοίκων της, θα μπορούσε να παλέψει από καλύτερες θέσεις την αναγκαιότητα ύπαρξης του θεσμού. Αν δηλαδή είχε τολμήσει να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική που την αντιμετωπίζει σαν απλό μηχανισμό διεκπεραίωσης κρατικών υποθέσεων.

Για το θέμα, στις 11 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Νομαρχών, ενώ στις 7 Ιούλη, στη Βοιωτία θα πραγματοποιηθεί θεματική ημερίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξέχασαν» την απλή αναλογική (2003-10-07 00:00:00.0)
Προσπάθεια εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής (2003-05-15 00:00:00.0)
Βήμα προώθησης των κυβερνητικών μεθοδεύσεων (2001-11-16 00:00:00.0)
Θέλεις ποιότητα; Πλήρωσε! (2000-12-31 00:00:00.0)
Επικύρωσε τις εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών (2000-11-07 00:00:00.0)
Τους ενδιαφέρει η «εικόνα» της Αυτοδιοίκησης (2000-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ