Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Μίλησαν στη γλώσσα της τάξης τους

Η αναγκαιότητα του κοινού ταξικού αγώνα αναδείχτηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή η Γραμματεία Νέων Πειραιά του ΠΑΜΕ

Οι βάρβαρες συνθήκες δουλιάς, αλλά και η ανάγκη της κοινής δράσης με τους Ελληνες εργάτες, αναδείχτηκαν στη σύσκεψη με τους μετανάστες
Οι βάρβαρες συνθήκες δουλιάς, αλλά και η ανάγκη της κοινής δράσης με τους Ελληνες εργάτες, αναδείχτηκαν στη σύσκεψη με τους μετανάστες
«Αυτός που είναι ξένος σε μένα, αυτός που είναι εχθρός μου, δεν είναι ο Ελληνας εργάτης που βαράει μαζί μου τον κασμά, που δουλεύουμε στην ίδια μηχανή. Εχθρός μου, είναι το αφεντικό που μας εκμεταλλεύεται και τους δύο, ο καπιταλισμός, οι ιμπεριαλιστές, που σκοτώνουν τον Παλαιστίνιο, τον Αφγανό, τον Ιρακινό εργάτη για τα συμφέροντά τους».

Οι νεαροί εργάτες καθισμένοι δίπλα - δίπλα, ο ένας μετέφραζε στον άλλον σε όποια γλώσσα μπορούσε, ελληνικά, κουρδικά, πακιστανικά, αλβανικά, αυτά που έλεγαν οι ομιλητές. Κουβέντες από καρδιάς και ζεστά χειροκροτήματα. Και η κατάληξη ήταν μία: «Απόφαση για κοινό ταξικό αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό».

Η συγκέντρωση νεολαίων μεταναστών που έγινε προχτές την Κυριακή το απόγευμα στο ΕΚ Πειραιά, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Νέων Πειραιά του ΠΑΜΕ, ήταν κάτι ξεχωριστό. Εδειξε ότι οι εργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται, ξέρουν να μιλούν «την ίδια γλώσσα». Επί τόπου συγκρότησαν επιτροπή και αποφάσισαν να συγκεντρώνονται τακτικά, κάθε φορά και περισσότεροι.

Ομιλητές ήταν ο Νίκος Ξουράφης από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΠ και ο Σεΐτ από τη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ. Και οι δύο επισήμαναν ότι οι οικονομικοί μετανάστες που φτάνουν τα 2 εκατομμύρια στην Ελλάδα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, με την οργάνωση όλων στα συνδικάτα και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων μέσα σε αυτά. Οτι ο ενιαίος αγώνας της εργατικής τάξης μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, στους εκμεταλλευτές και να αποσπαστούν και κατακτήσεις. Ομως ο αγώνας για να έχει προοπτική πρέπει να στοχεύει την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Χαιρέτισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Στον διάλογο που ακολούθησε αναδείχτηκαν τα τεράστια και πολλά προβλήματα των οικονομικών μεταναστών που έχουν να αντιμετωπίσουν από την άγρια εκμετάλλευση του εργοδότη και του ίδιου του κράτους καθώς με τους εκτρωματικούς νόμους των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν μετατραπεί σε ομήρους, μέχρι την ξενοφοβία και το ρατσισμό, όπλα και αυτά της αστικής τάξης, όπως ειπώθηκε, για να διαιρεί τους εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ