Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προτάσεις για να πέσει ο πήχης των διεκδικήσεων

Για το ΣΥΝ και την παράταξή του στη ΓΣΕΕ («Αυτόνομη Παρέμβαση») «η ανεργία αποτελεί σύμπτωμα του οικονομικού συστήματος». Ενώ όμως αναγνωρίζει στα λόγια τη ρίζα (έστω και αν αποφεύγει συνειδητά να την πει με το όνομά της, να αρθρώσει τη λέξη "καπιταλισμός"), βλέπει οριστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας μέσα από... «ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και απασχόλησης, ένα νέο πλέγμα πολιτικών απασχόλησης, δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, νέο σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, κατάργηση ανασφάλιστης εργασίας και περιορισμό της ασυδοσίας των επιχειρηματιών». Διαχειριστικά φτιασιδώματα δηλαδή στο κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα, τα οποία εκ των πραγμάτων αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και τους άνεργους από τον αναγκαίο όσο ποτέ αγώνα για την ανατροπή του.

Και καθώς «όλα τα πιο πάνω εντάσσονται σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλαίσιο», τα άμεσα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΝ είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων, συντελούν στο να κατεβάσουν τον πήχη των διεκδικήσεών τους και επί της ουσίας αποτελούν παραβάν μπροστά από την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική για την απασχόληση. Ανάμεσα σε άλλα, στις προτάσεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» περιλαμβάνεται:

  • «Επίδομα ανεργίας ίσο με το 75% του μισθού απόλυσης, το οποίο να χορηγείται για δύο χρόνια. Ανανέωσή του για άλλα δύο χρόνια με παροχή του 60%». Κλίμακες δηλαδή στο επίδομα ανεργίας και μείωσή του μετά τα δυο χρόνια. Στο τέλος της τετραετίας, ή και κατά τη διάρκειά της, ο άνεργος προφανώς θα διαχέεται υποχρεωτικά στα προγράμματα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση ή θα χάνει ακόμα και το πενιχρό επίδομα. Κι αυτό όταν οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν επίσημα το 53,6% του συνόλου των ανέργων.
  • «Εντός διμήνου οι νέοι που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ για αναζήτηση εργασίας και δεν έχουν βρει αποδεκτή απασχόληση, λαμβάνουν ειδικό βοήθημα ανεργίας στο ύψος της σύνταξης του ΟΓΑ». Την ώρα που η ανεργία ειδικά στους νέους 15 έως 29 χρονών τσακίζει κόκαλα (18,7% επί του συνόλου) και ο ένας στους τρεις άνεργους είναι νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας, ο ΣΥΝ προτείνει να επιβιώσουν με ένα ψωροεπίδομα της τάξης των 227,85 ευρώ μεικτά!
  • «Καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση που προβλέπει επίδομα 247 ευρώ στους πιο εξαθλιωμένους άνεργους και εργαζόμενους, προσδένοντάς τους ταυτόχρονα στα προγράμματα των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών».
  • «Τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας (STAGE) να είναι με αυξημένο μισθό και με ασφάλιση». Ο ΣΥΝ προτείνει τη διατήρηση με φτιασιδώματα μιας από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές ελαστικής απασχόλησης και συγκάλυψης της ανεργίας, στις μυλόπετρες τις οποίας αλέθονται χιλιάδες νέοι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ