Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Λύσεις» ιδανικές για το κεφάλαιο

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή στις 22/6 το ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Προγράμματα ανασυγκρότησης περιοχών που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση», αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης πρότασης του κόμματος για την Ανασυγκρότηση Φθινουσών Περιοχών που παρουσιάστηκε τον προηγούμενο μήνα. Πεμπτουσία των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαια η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι η προστασία των ανέργων. Η όποια ελλιπής και πάντως περιορισμένη «κάλυψη» ανέργων, αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ ως πάρεργο και πάντα στο πλαίσιο των «ενεργητικών πολιτικών», όπου η μερίδα του λέοντος απ' αυτές τις πολιτικές θα καταλήγει στις επιχειρήσεις. Στην πράξη, όπως προκύπτει και από τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, θα είναι Προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων.

Ως κύριες κατευθύνσεις των προγραμμάτων αυτών ορίζονται: «η παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας...», «η παροχή κινήτρων προς τους ίδιους τους ανέργους για επιχειρηματικές δράσεις ή αυτοαπασχόληση...» και η «αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την προσαρμογή του στις πρόσθετες απαιτήσεις και αλλαγές που οι νέου τύπου επενδύσεις και επιχειρηματικές δράσεις απαιτούν...».

Οι παραπάνω κατευθύνσεις που θα χαρακτηρίζουν αυτά τα προγράμματα «βγάζουν μάτι». Πυρήνας τους είναι η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις και όταν αυτές ακόμα και τότε δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις... τότε υποσχόμαστε να κάνουμε τον άνεργο έναν «μικρό επιχειρηματία». Ακόμα και η κατάρτιση πρέπει να προσαρμόζει τους εργαζόμενους στις πρόσθετες απαιτήσεις των επιχειρηματικών σχεδίων. Δηλαδή να κάνουν τους εργαζόμενους ακόμα πιο εύκαμπτους και ευέλικτους.

Στο στόχαστρο και οι εργασιακές σχέσεις

Αν παρ' όλα αυτά, οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να κάνουν επενδύσεις, το ΠΑΣΟΚ φροντίζει να δημιουργήσει ακόμα πιο ιδανικές συνθήκες. Ετσι ζητάει από τους εργαζόμενους να διαμορφώσουν μαζί με τους εργοδότες, τα λεγόμενα «Τοπικά Σύμφωνα Ανάπτυξης - Απασχόλησης που θα διευκολύνουν την προσέλευση επενδυτών και θα εγγυώνται το κλίμα εργασιακής ομαλότητας...». Τοπικά Σύμφωνα, όπου βέβαια δε θα ισχύουν ούτε καν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Με δυο λόγια το ΠΑΣΟΚ απαιτεί από τους εργάτες να τα δώσουν όλα και να κάνουν χαρακίρι...

Επιπλέον, εκτός από τους εργαζόμενους πρέπει να συμβάλουν το κράτος και η Αυτοδιοίκηση. «Το κράτος με τη δημιουργία νέων υποδομών, την παροχή επενδυτικών κινήτρων, τη συμμετοχή σε δράσεις (συγχρηματοδοτούμενα έργα), την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού». Αλλά και με την επιδότηση των προσλήψεων «μέσω της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών στην Κοινωνική Ασφάλιση». Και η «Αυτοδιοίκηση με τη διευκόλυνση των συνθηκών για το νέο επιχειρηματικό κλίμα στην περιοχή, ιδίως σε θέματα χρήσης γης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων». Με μια κουβέντα, καλεί νομάρχες και δημάρχους να «κάνουν τα στραβά μάτια» να λεηλατηθεί το περιβάλλον, για να κάνουν μπίζνες οι επιχειρηματίες.

Μετά απ' όλα αυτά τι μένει για τους ανέργους; Ενα ψευτοπρόγραμμα ανάλογο με αυτό που επεξεργάζεται η ΝΔ, το οποίο θα καλύπτει ένα μικρό αριθμό ανέργων, αφού αυτοί πρέπει να είναι άνω των 50 ετών. Σε αυτή την περίπτωση οι άνεργοι για ένα συγκεκριμένο διάστημα θα παίρνουν «ειδική εισοδηματική ενίσχυση» μέχρι το 80% των αποδοχών τους, αλλά όχι πάνω από 800 ευρώ. Βέβαια και αυτό θα ισχύει μόνο για εκείνες τις περιοχές που θα έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ