Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Μερεμέτια συγκάλυψης από τις δυνάμεις του κεφαλαίου

Βασικό κριτήριο ψήφου στις τοπικές εκλογές το πρόβλημα της ανεργίας και οι πολιτικές που το παράγουν και το συντηρούν

Ακόμα και τα στοιχεία, που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η Εθνική Στατική Υπηρεσία, επιβεβαιώνουν ότι ο βραχνάς της ανεργίας πνίγει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας, κυρίως τους νέους και τις γυναίκες, πολύ περισσότερους από τις 470.000 που καταγράφονται επίσημα από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, με νόθα κριτήρια και αλχημείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι «εργαζόμενοι» θεωρούνται ακόμα και όσοι απασχολήθηκαν έστω και μια ώρα την εβδομάδα της καταγραφής, όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ενώ μεγάλος αριθμός ανέργων δεν καταγράφεται πλέον επίσημα στον ΟΑΕΔ, ύστερα από αρκετά χρόνια ανεπιτυχούς περιπλάνησης στην αγορά εργασίας.

Ενα πράγμα είναι καθαρό: η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης και δεν πρόκειται να εξαλειφθεί στο πλαίσιο του κυρίαρχου εκμεταλλευτικού συστήματος. Στόχος για εργαζόμενους και άνεργους δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, που δημιουργεί, συντηρεί και αξιοποιεί πολύμορφα την ανεργία. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν έχουν καμιά ευθύνη για το γεγονός ότι βρίσκονται εκτός παραγωγής. Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την πολιτική τους. Υπεύθυνο είναι το κεφάλαιο και η κερδοσκοπική του δίψα και ανάγκη. Και αυτοί είναι που πρέπει να πληρώσουν για την ουσιαστική προστασία εκείνων από τους οποίους στερούν το μεροκάματο.

Το ΚΚΕ παρουσίασε στις 14 Ιούνη την πρόταση νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής στήριξης και προστασίας των ανέργων. Ακολούθησε η παρουσίαση μιας πρότασης νόμου από το ΠΑΣΟΚ για την «ανασυγκρότηση των φθινουσών περιοχών», ενώ στις αρχές της βδομάδας οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση με την πρόταση της κυβέρνησης για την ίδρυση ενός «ταμείου φιλοδωρημάτων» για τους πιο εξαθλιωμένους άνεργους. Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο ΣΥΝ, μέσω της παράταξής του στη ΓΣΕΕ, επανέφερε τις δικές του προτάσεις για την ανεργία.

Οι θέσεις και οι πραγματικές προθέσεις όλων των κομμάτων κρίνονται από εργαζόμενους και άνεργους. Η πολιτική και οι προτάσεις τους για την ανεργία αποτελούν ένα από τα πιο βασικά κριτήρια ψήφου στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Πείρα για τους εργαζόμενους υπάρχει. Η καταδική των υποψηφίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ θα αποτελέσει ένα ηχηρό χαστούκι στις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση», την αθρόα πριμοδότηση του κεφαλαίου με επιδοτήσεις και προνόμια, την εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερου αριθμού ανέργων και εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ