Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αντιδραστική και συντηρητική

«Είναι φανερό ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε πιο συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση. Στην ουσία η κυβέρνηση ανοίγει πλήρως κάποιες μισάνοιχτες πόρτες προς αντιδραστικές κατευθύνσεις, που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Είμαι βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ εύχεται να περάσουν οι προτάσεις της ΝΔ. Εάν επιστρέψει στη διακυβέρνηση θα τις βρει έτοιμες».

Με τα λόγια αυτά άρχισε την ομιλία της στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, την περασμένη Πέμπτη, οπότε και άρχισε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η Αλ. Παπαρήγα χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Παιδείας για να στοιχειοθετήσει την εκτίμηση πως ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν. Στην Παιδεία δεν άκουσα τίποτα το διαφορετικό, τόνισε.

Αναφερόμενη στο δημόσιο χαραχτήρα της Παιδείας σημείωσε πως η λέξη «δημόσιος» έχει χάσει τη σημασία της. Είτε τυπικά κάτι ανήκει στο Δημόσιο είτε δεν ανήκει λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία. Είτε πούμε δημόσιο το πανεπιστήμιο είτε το πούμε μη κρατικό είτε μη κερδοσκοπικό, τα πανεπιστήμια ανώνυμες εταιρείες θα είναι, όχι μόνο στο ζήτημα της χρηματοδότησης και των εσόδων, αλλά θα έχουν στόχο την κερδοσκοπία και ως περιεχόμενο.

Περιφρούρηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε με αφορμή τη σχετική συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το αν υπάρχουν τρόποι μέσα στο Κοινοβούλιο να εμποδιστούν οι συντηρητικές ή αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, ότι «δυστυχώς, δεν υπάρχουν» καθώς «ο ιδεολογικός και πολιτικός συσχετισμός είναι δεδομένος». Βεβαίως, συμπλήρωσε, υπάρχουν δυνατότητες να εμποδιστούν ορισμένες ακραίες αλλαγές, καθώς το ΚΚΕ πιστεύει στη λαϊκή παρέμβαση. Ωστόσο, τόνισε, ότι οι λαϊκοί αγώνες για να έχουν αποτελέσματα θα πρέπει «η εναλλακτική πρόταση που προβάλλει το λαϊκό κίνημα να είναι πραγματικά εναλλακτική» και οι αγώνες να είναι «πολύ σκληροί». Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, οι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι ευκαιριακές, είναι παγκόσμιες επιλογές ενός συστήματος που πρέπει να κάνει βαθιές αντιδραστικές αναπροσαρμογές.

«Επομένως - συνέχισε η ομιλήτρια - το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος θα κριθεί κυρίως εκτός Βουλής και ανάλογα με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και την ποιότητα της εναλλακτικής λύσης που προωθείται, μπορεί να υπάρχουν και εσωτερικές επιδράσεις στη Βουλή».

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε με έμφαση ότι όλα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις που έγιναν και που θα γίνουν θα περιφρουρούν το δικαίωμα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των αλλαγών που αφορούν στις δασικές εκτάσεις, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οπως τόνισε, η ΝΔ το λέει καθαρά ότι «αυτό που έχει γίνει στη ζωή να μην το αφήσουμε στην τύχη, να το ρυθμίσουμε στο Σύνταγμα. Το ίδιο το έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Προωθούν στη ζωή όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και μετά έρχονται να τα τακτοποιήσουν (...). Τώρα έρχεται να ρυθμιστεί πώς τα ιδιωτικά και τα δημόσια δάση θα οικοπεδοποιηθούν».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην ομόφωνη άποψη των άλλων κομμάτων για μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, τονίζοντας: «Τι αρμοδιότητες; Να αναλαμβάνουν οι ίδιοι έργα σε σύμπραξη βέβαια με ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες. Θέλουν λέει να αναλάβουν τα αντιπλημμυρικά της Αττικής οι δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Αντί να διεκδικήσουν με δημόσιες επενδύσεις να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα πρόκειται να τα πάρουν αυτοί με τους επιχειρηματίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει αρμοδιότητες για να κάνει έργα, τα οποία έχουν σχέση με τους επιχειρηματίες και με την κερδοσκοπία».

Η ομιλήτρια χαρακτήρισε ως «το ψητό της αναθεώρησης» τη γη και τις κατασκευές, τονίζοντας: «Τα μεγάλα έργα που έχουν ωριμάσει σήμερα στην Ελλάδα να γίνουν, θα γίνουν. Δεν μπορεί να μη γίνει διαχείριση του νερού, αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά έργα. Θα γίνουν. Τα ζητούν και οι επιχειρηματίες. Αλλά ακριβώς εδώ έχει ψωμί για τις εταιρείες. Ακριβώς γι' αυτό αλλάζει το Σύνταγμα, για να έρθουν και ξένοι επενδυτές οι οποίοι δεν έχουν καμία όρεξη να έχουν μηνύσεις, παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καθαρίζεται το έδαφος για να έρθουν απρόσκοπτα».

Υποκρισία η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος

Σχολιάζοντας τα περί εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, εσόδων των κομμάτων, εκλογικών δαπανών κλπ., η Αλ. Παπαρήγα αναρωτήθηκε ρητορικά: «Η πολιτική των κομμάτων καθορίζεται από τις πηγές χρηματοδότησης; Δηλαδή ένα κόμμα μπορεί να αλλάξει πολιτική, άμα αλλάξει πηγή χρηματοδότησης; Η πηγή χρηματοδότησης είναι που διαμορφώνει την πολιτική των κομμάτων; Το αντίθετο γίνεται. Τα κόμματα εκφράζουν συλλογικά ταξικά συμφέροντα και όχι ατομικά συμφέροντα».

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες των βουλευτών, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως στο ΚΚΕ «ούτε ένα λεπτό δεν ξοδεύουμε ατομικά εμείς οι βουλευτές. Πάμε περιοδεία; Τα πληρώνει το Κόμμα. Δεν ξοδεύουμε απολύτως τίποτα! Μπορεί να μην έχουμε έσοδα, αλλά δεν έχουμε και έξοδα. Επίσης, δεν υπάρχουν ατομικά έξοδα στην εκλογική μάχη. Κάθε κόμμα μπορεί να το ρυθμίσει».

«Δεν μπορεί - υπογράμμισε - το Σύνταγμα να επιβάλλει στο ΚΚΕ πώς θα λειτουργήσει, εσωτερικά, πώς θα διατάξει τις δυνάμεις του και από ποιους θα πάρει χρήματα. Από όπου θέλουμε θα πάρουμε - θα μας κρίνετε για τη στάση μας μέσα στη Βουλή - και όσα θέλουμε και όποιος θέλει να μας δώσει, ευχαρίστως να μας δώσει, χωρίς ανταλλάγματα. Ολα αυτά που λέγονται τώρα για την εξυγίανση είναι υποκρισία. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για εξυγίανση: απλή αναλογική»!

Κατηγορηματικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «δε θα δεχτούμε καμία παρέμβαση στη λειτουργία του Κόμματος. Βεβαίως, ο κόσμος μπορεί να μας κάνει κριτική, όπως μπορείτε να κάνετε και εσείς κριτική για το πώς λειτουργούμε, να κάνει κριτική η βάση μας όταν δε λειτουργούμε καλά, αλλά μέσω των νόμων δε δεχόμαστε αυτή την κριτική».

«Εμείς - κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα - είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση χωρίς να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα που υπάρχει ή τις αναθεωρήσεις που έγιναν. Αυτό που θα κρίνει την πορεία της αναθεώρησης είναι τι είδους λαϊκή πίεση θα δεχτεί όχι απλώς η κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το Κοινοβούλιο. Μένει να το δούμε».


Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (2019-11-19 00:00:00.0)
Επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα η αναθεώρηση (2006-09-21 00:00:00.0)
Αναθεώρηση σε πιο συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση (2006-06-30 00:00:00.0)
Αλλαγές σε αντιδραστική κατεύθυνση (2001-01-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-01-18 00:00:00.0)
Εκτεθειμένος ο Γερ. Αρσένης (1998-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ