Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα η αναθεώρηση

Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενίσχυση των αντιδραστικών του χαρακτηριστικών. Για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα η προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος θα χαλκεύσει νέα δεσμά, θα σημάνει ένταση της εκμετάλλευσης, χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας, παραπέρα περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.

«Είναι φανερό ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε πιο συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση. Στην ουσία η κυβέρνηση ανοίγει πλήρως κάποιες μισάνοιχτες πόρτες προς αντιδραστικές κατευθύνσεις, που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Είμαι βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ εύχεται να περάσουν οι προτάσεις της ΝΔ. Εάν επιστρέψει στη διακυβέρνηση θα τις βρει έτοιμες», όπως τόνισε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στη Βουλή κατά την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Για το λόγο αυτό εξάλλου το ΚΚΕ εξαρχής έχει διαμηνύσει πως δε θα συναινέσει στην επιδιωκόμενη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναθεώρηση, διευκρινίζοντας πως «οι αλλαγές που προτείνονται αφορούν πριν απ' όλα τη γενίκευση της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης, την κατάργηση κάθε εμποδίου για την εκμετάλλευση της γης, των δασών κ.ά.».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΚΕ είναι και το μόνο κόμμα που δεν έσπειρε αυταπάτες στον ελληνικό λαό σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση, τονίζοντας σε παρεμβάσεις του πως δεν υπάρχει ο συσχετισμός στην κοινωνία και στη Βουλή για να γίνουν οι δημοκρατικές και οι προοδευτικές τομές, που θα έπρεπε, με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οπως συγκεκριμένα είχε σημειώσει και η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στη Βουλή και με αφορμή τη συζήτηση για το αν υπάρχουν τρόποι μέσα στο Κοινοβούλιο να εμποδιστούν οι συντηρητικές ή αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, «δυστυχώς, δεν υπάρχουν», καθώς «ο ιδεολογικός και πολιτικός συσχετισμός είναι δεδομένος». Βεβαίως, συμπλήρωσε, υπάρχουν δυνατότητες να εμποδιστούν ορισμένες ακραίες αλλαγές, καθώς το ΚΚΕ πιστεύει στη λαϊκή παρέμβαση. Ωστόσο, τόνισε ότι οι λαϊκοί αγώνες για να έχουν αποτελέσματα, θα πρέπει «η εναλλακτική πρόταση που προβάλλει το λαϊκό κίνημα να είναι πραγματικά εναλλακτική» και οι αγώνες να είναι «πολύ σκληροί». Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, οι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι ευκαιριακές, είναι παγκόσμιες επιλογές ενός συστήματος που πρέπει να κάνει βαθιές, αντιδραστικές αναπροσαρμογές.

«Επομένως - συνέχισε - το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος θα κριθεί κυρίως εκτός Βουλής και ανάλογα με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και την ποιότητα της εναλλακτικής λύσης που προωθείται, μπορεί να υπάρχουν και εσωτερικές επιδράσεις στη Βουλή».

Με την παρέμβασή του στη Βουλή κατά την έναρξη της αναθεώρησης, το ΚΚΕ ανέδειξε πως όλα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις που έγιναν και που θα γίνουν θα περιφρουρούν το δικαίωμα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Στηλίτευσε την ομοφωνία όλων των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) για μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, θέμα για το οποίο η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως δίνουν αρμοδιότητες για έργα, «τα οποία έχουν σχέση με τους επιχειρηματίες και με την κερδοσκοπία». Και βεβαίως ρητά και κατηγορηματικά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε πως το Κόμμα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παρέμβαση στη λειτουργία του, σχολιάζοντας τα περί εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, εσόδων των κομμάτων, εκλογικών δαπανών κ.λπ.

Τι αλλαγές χρειάζονται

Ολες οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ πάνω στη συνταγματική αναθεώρηση υπηρετούν την εκτίμηση πως από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά σε κατεύθυνση ριζικά αντίθετη απ' αυτήν που προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται Σύνταγμα που θα καταργεί τη δράση των εκμεταλλευτών και θα εγγυάται τα λαϊκά συμφέροντα. Προοπτική εφικτή μόνο από μια λαϊκή εξουσία. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, απαιτείται ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που θα αγωνιστούν για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας της άρχουσας τάξης. Βήματα σ' αυτή την κατεύθυνση θα σημειώνονται στο βαθμό που θα εντείνεται η λαϊκή πάλη, θα ενισχύεται το ΚΚΕ και θα αποδυναμώνονται οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου.

Δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε μια τέτοια περίπτωση, προς όφελος του λαού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ είχε σημειώσει στη Βουλή:

«Πρέπει να γίνουν αλλαγές που να κατοχυρώνουν σαν μόνιμο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, που να κατοχυρώνουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, να απαγορεύουν τη στάθμευση και διέλευση από το έδαφος της χώρας, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, ξένων στρατευμάτων, να καταργούν τις στρατιωτικές βάσεις. Καμία δέσμευση της χώρας να μη γίνεται χωρίς την έγκριση της Βουλής και να απαγορευτεί η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε ξένα κέντρα.

Αλλαγές που να ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία με συμμετοχή των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Βουλής και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, περιορισμός της ασυδοσίας των κυβερνήσεων, θεσμοθέτηση νομοθετικής πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης και διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία.

Αλλαγές που να κατοχυρώνουν και να διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως: η απόλυτη απαγόρευση συλλογής στοιχείων που αφορούν συνδικαλιστική και πολιτική δράση των πολιτών, η διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς. Ουσιαστική διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία, την κατοικία, εξασφάλιση πραγματικής ισοτιμίας για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Αλλαγές που θεσμοθετούν ουσιαστική ανεξαρτησία της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης και εκλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. Τέλος, χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος, που δε θίγει σε τίποτα το δικαίωμα των θρησκευόμενων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ