Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΑΖΑ
Αίμα στους λόφους

Η ταινία είναι επανακατασκευή (remake). Ο σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας (1977) Γουές Κρέιβεν, είναι ο παραγωγός της δεύτερης! Ο τέως σκηνοθέτης και νυν παραγωγός, λοιπόν, βρήκε τον σκηνοθέτη της επανακατασκευής Αλεξάντρ Αζά στο φεστιβάλ του Τορόντο, όπου συμμετείχε με την επίσης θρίλερ ταινία του «Υπερένταση». Εκτιμώντας το ταλέντο του Γάλλου «διανοούμενου» (ο πατέρας του και η γυναίκα του σκηνοθέτες, η μάνα του κριτικός κινηματογράφου), τον προσέλαβε για την επανάληψη!

Τα δυο αυτά θαυμάσια μυαλά ένωσαν τις δυνάμεις τους και «ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε»! Το αίμα τρέχει, όπως τα καζανάκια «Νιαγάρα». Αφθονο και με θόρυβο! Μια οικογένεια Αμερικανών τραβάει για εκδρομή στο Νέο Μεξικό. Στην έρημο, όμως, χαλάει το αμάξι της. Η μια ατυχία, όπως είναι γνωστό, φέρνει την άλλη. Η έρημος, τουλάχιστον στο σημείο που ξέμειναν εκείνοι, είναι γεμάτη από «τερατώδη πλάσματα - ανθρώπους» θύματα πυρηνικών πειραμάτων.

Εδώ τα νεύρα σου έχεις και δεν ξέρεις τι κάνεις. Σκέψου να είσαι θύμα της ραδιενέργειας. Σε πήρε ο διάολος και σε σήκωσε. Την εξωτερική παραμόρφωση ακολουθεί η εσωτερική. Από άνθρωπος γίνεσαι κανίβαλος! Από εκεί και πέρα «γαία πυρί μειχθήτω»! Η οθόνη είναι ανίκανη να συγκρατήσει την επέλαση. Τα πάντα γίνονται κόκκινα. Οπως στα χασάπικα. Ή καλύτερα στα σφαγεία.

Με όποια επιείκεια και να δεις την ταινία, πάλι δεν μπορείς να μιλήσεις για τέχνη! Μιλάμε για φασισμό! Μιλάμε για αρρώστια! Ελεος, κύριοι, και αφήστε τα σάπια. Οτι, τάχα, η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία, που έγινε το 17ο αιώνα στη Σκοτία. (Μια οικογένεια καθαρμάτων έστηνε ενέδρες σε διερχόμενους και τους σκότωνε - με φρικτό τρόπο). Αφορμή θέλατε να βγάλετε το σαδισμό μας. Τίποτα περισσότερο. Απορώ μονάχα πως ένας νέος μόλις 27 ετών - τόσο είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας - πρόλαβε να γεμίσει με τέτοια σύφιλη τις καλλιτεχνικές αποσκευές του.

Παίζουν: Ααρον Στάνφορντ, Κάθλιν Κουίνλαν, Τεντ Λεβίν, Βινέσα Σο, Εμιλι Ντε Ραβίν, Νταν Μπερντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ