Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Συγκριτικά

Ενα πρωινό κάποιας Παρασκευής του περασμένου Ιούνη, βγήκα από το διαμέρισμά μου πολύ νωρίς - δεν είναι ασυνήθιστο. Ο ουρανός ήταν γαλανός, η ατμόσφαιρα καθαρή, τα φύλλα στα δέντρα, απέναντι στο πάρκο, έλαμπαν από τον πρωινό ήλιο.

Πήγα στο περίπτερό μου - ας το πω έτσι - πήρα τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» - ας τους πω έτσι - και κατευθύνθηκα στο καφέ/εστιατόριο «Σανφλάουερ» στην πιο κάτω γωνία μου - ας την πω κι αυτή έτσι - για πρωινό, τεμπέλα καθώς είμαι - ας με πω κι εμένα έτσι.

Η διάθεσή μου ήταν καλή. Βολεύτηκα στην καρέκλα, δίπλα στην τζαμαρία και αμέσως εμφανίστηκε ο σερβιτόρος. Εδωσα την παραγγελία μου και άνοιξα την εφημερίδα. Το Ιράκ, στις πρωτοσέλιδες στήλες, θα το άφηνα για μετά.

Τράβηξα το ένθετο που αφορά κυρίως τις δραστηριότητες της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και συχνά και των γειτονικών της.

Μετωπικά στην πρώτη σελίδα, φωτογραφιζόταν το ξανθό, διοπτροφόρο πρόσωπο του Εντουαρντ Φορμπς (ένα Ιδρυμα όνομα) Σμίλι ο ΙΙΙ, ένας «ντίλερ» γεωγραφικών χαρτών, με την πληροφορία ότι οδεύει προς τη φυλακή.Το αδίκημά του είναι ότι έκλεψε σπάνιους χάρτες από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες, όπως της Πόλης της Νέας Υόρκης, που έχασε 32 χάρτες, από συλλογές σπάνιων βιβλίων, στη Βοστόνη, στο Σικάγο, στο Λονδίνο, συνολικής αξίας τριών εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω.

Ενα βίντεο συστήματος ελέγχου στο Πανεπιστήμιο Γέιλ τον δείχνει να αφαιρεί από ένα βιβλίο κάποιον χάρτη αξίας 150 χιλιάδων δολαρίων.Ο ίδιος δεν αρνήθηκε καμιά κλοπή.

Αυτό που με ξάφνιασε, βλακωδώς, είναι το κοινωνικό «στάτους» -τώρα το λέμε και στην Ελλάδα - του ανθρώπου που έχει προσθέσει στο όνομά του και στον τίτλο του ΙΙΙ, ο τρίτος. Επειδή η Αμερική δεν είχε ποτέ βασιλική αυλή και κληρονομικούς τιτλούχους, δηλαδή αριστοκρατία, κάποιοι για να δηλώσουν ότι δεν ανήκουν στον απλό λαό, χρησιμοποιούν το ΙΙ, ή το ΙΙΙ, για να δείξουν ότι είναι Αμερικανοί γενεών επί γενεών.

Ημουν, πάντα, επιφυλακτική απέναντι στους υπερπλούσιους και τους τιτλούχους.

Θυμήθηκα τον ποιητή Νίκο Σπάνια, δε ζει πια, και μια σκηνή μαζί του. Πηγαίναμε στο Κάρνεγκι Χολ για μια συναυλία.

Χειμώνας, το θερμόμετρο κάτω από το μηδέν και ένας παγερός αέρας που μου έκοψε την αναπνοή καθώς στρίψαμε τη γωνία. Εκεί, στην 56ηΟδό και Εβδομη Λεωφόρο στεκόταν κάποιος μικρο- πωλητής και πουλούσε ζεστά κουλούρια και καφέ.

- Τι ενώνει την παγκόσμια εργατιά; με ρώτησε ο Σπάνιας.

- Τι; τον ρώτησα και βγήκε ζεστή η ανάσα μου.

- Κάνεις και την έξυπνη, είπε ειρωνικά.

- Μαζί σου δεν την κάνω, δικαιολογήθηκα.

- Ο καθημερινός μόχθος. Το μεροκάματο, είπε.

Ακουσα την τελεία και παύλα, που έλεγε και η μαμά μου.

Συγκριτικά με αυτά που κλέβει ο Πρόεδρος, εννοώ που θέλει να πάρει όλες τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ, της ευρύτερης περιοχής, του κόσμου όλου, τα τρία εκατομμύρια δολάρια από χάρτες, χαρά στο πράγμα, δεν είναι τίποτα.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ