Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΟΜΟΝΟΙΑ
Προπηλακισμός μετανάστη από δημοτικούς αστυνομικούς

Την κατάργηση του θεσμού, που αναδεικνύεται σε μοχλό αυταρχισμού και ρατσισμού, ζητά η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη

Η Δημοτική Αστυνομία, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνει τον αυταρχικό και κατασταλτικό ρόλο της. Δημοτικοί αστυνομικοί προπηλάκισαν μετανάστη μικροπωλητή, χτες το απόγευμα στην Ομόνοια. Το περιστατικό κατήγγειλε στο «Ρ» η Τασία Τσατσούλη, η οποία περνούσε από το σημείο, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη, και μας περιέγραψε την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά τους.

Το «άθλιο περιστατικό», όπως το χαρακτήρισε, συνέβη μπροστά στα μάτια έκπληκτων περαστικών, που όταν ζήτησαν εξηγήσεις δεν έλαβαν καμία πειστική απάντηση. «Πιθανώς να ήθελαν να τον συλλάβουν ή να τον απομακρύνουν από το συγκεκριμένο χώρο», μας είπε η Τ. Τσατσούλη. «Στην αρχή της "επιχείρησης" ήταν μονάχα δύο δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ αργότερα έσπευσαν και άλλοι πέντε. Επτά άνθρωποι για έναν μετανάστη ξυπόλυτο»!

Η Τ. Τσατσούλη τους τόνισε πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να δρουν με αυτό τον τρόπο, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν «πρόσεχε γιατί θα βρεις τον μπελά σου»! Οταν τους ζήτησε τα στοιχεία τους οι δημοτικοί αστυνομικοί αρνήθηκαν να τα δώσουν. Κατόπιν και παρότρυνσης των υπόλοιπων περαστικών κατέγραψε τον αριθμό του περιπολικού (ΙΒΕ 9062).

Σύμφωνα με το ΠΔ της 7ης Φλεβάρη 2002, οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα σύλληψης, πόσο μάλλον προπηλακισμού και κακοποίησης! Σημειώνουμε, ωστόσο, πως οι δημοτικοί αστυνομικοί κάνουν στρατοκρατική εκπαίδευση στις σχολές τους και ως προϊστάμενοι στις υπηρεσίες τους ορίζονται απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Στοιχεία που δείχνουν την ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση του θεσμού.

Το περιστατικό καταγγέλλει και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της: «Το περιστατικό αυτό ασφαλώς δεν είναι μεμονωμένο, αποτελεί καρπό του γενικότερου κλίματος αυταρχισμού που καλλιεργείται και που θύματά του έχει μετανάστες, αλλά και γενικότερα εργαζόμενους. Το γεγονός αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την ορθότητα της θέσης της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, η οποία - από την αρχή της δημιουργίας του θεσμού τόνιζε ότι πρόκειται για έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό, ανεξάρτητα από τις αρμοδιότητες που διαθέτει».

Σημειώνει επίσης πως «βαριές ευθύνες για το κλίμα του αυταρχισμού και ρατσισμού φέρουν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή, καθώς και οι δημοτικές αρχές που συμπλέουν και υλοποιούν τέτοιες κατασταλτικές πολιτικές, ιδιαίτερα ο Δήμος της Αθήνας που πρωτοστάτησε και εφάρμοσε πρώτος το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας». Τέλος, καλεί το λαό «να αγωνιστεί ενάντια στα αντιδημοκρατικά και νοσηρά φαινόμενα και να απαιτήσει την κατάργηση των Δημοτικών Αστυνομιών, των "Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας" (που λειτουργούν ως φύλλο συκής του χαφιεδισμού) και γενικότερα όλης της σχετικής αντιδημοκρατικής νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ