Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικά σχέδια για την ατζέντα

Πολλά και νέα «μέτωπα», που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως, εξαιτίας των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, αποφάσισε να εντάξει στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνάντηση του «G8» και την εξέταση της κατάστασης στο Λίβανο.

Στο μεταξύ, η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» υποστηρίζει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους προσκομίζει δυσάρεστα «δώρα» στον Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζ. Μπους προτίθεται να καταθέσει για έγκριση στη συνάντηση κορυφής του «G8» δύο ντοκουμέντα, που ευθέως θίγουν τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων της Ρωσίας. Το πρώτο αφορά τη λεγόμενη «πάλη ενάντια στη διαφθορά στην ανώτατη δημόσια διοίκηση» και το δεύτερο, με τον τίτλο «δήλωση για τη συνεργασία σε μελλοντικές ενέργειες για το συμφέρον της σταθεροποίησης και της αποκατάστασης», προβλέπει ουσιαστικά την επέμβαση ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπου παρατηρούνται σήμερα συγκρούσεις.

Ειδικά αυτές τις μέρες, η Ρωσία έχει δηλώσει ανοιχτά πως φοβάται προβοκάτσια της Γεωργίας στην περιοχή της Νότιας Οσετίας. Από την άλλη, η ηγεσία της Υπερδνειστερίας, του τμήματος δηλαδή της Μολδαβίας που έχει αποσχιστεί, ετοιμάζει δημοψήφισμα, με το οποίο επιδιώκει την ένταξή του στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Μπ. Ταρασιούκ, κατηγόρησε τη Ρωσία πως αυτή βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία στην Ουκρανία του λεγόμενου «συνασπισμού για τη διέξοδο από την κρίση». Σύμφωνα με τον Ταρασιούκ, η Ρωσία επιδίωξε την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία «ως φτηνή επίδειξη στις παραμονές της συνάντησης του "G8"».

Απαντώντας σ' αυτές τις κατηγορίες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο τις αρνήθηκε, αλλά και τις χαρακτήρισε «ανοησίες». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η Ρωσία εξετάζει τις πολιτικές διεργασίες στο γειτονικό κράτος ως καθαρά εσωτερική υπόθεσή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ