Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
«Απειλή» οι αυτόπτες μάρτυρες των ισραηλινών εγκλημάτων

Συνελήφθη και κρατείται στα κρατητήρια του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ, η Μαρία Νικηφόρου, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης International Solidarity Movement

Στα κρατητήρια του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ, κρατείται από χτες τα ξημερώματα η Μαρία Νικηφόρου, ακτιβίστρια, μέλος του International Solidarity Movement (Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης). Αφού ερευνήθηκαν ενδελεχώς οι αποσκευές της και της έγινε σωματικός έλεγχος, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κρατητήριο, όπου μετά από κάποια ώρα της ανακοινώθηκε ότι θα απελαθεί γιατί «κρίνεται ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο «Ρ» επικοινώνησε με τη Μαρία Νικηφόρου, που κατάφερε μετά από έντονες προστριβές και διαπληκτισμούς να κρατήσει το κινητό της τηλέφωνο, αφού οι ισραηλινές αρχές αμφισβητούσαν το δικαίωμά της να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Οπως μας είπε, όταν έγινε αντιληπτό ότι μίλησε σε ελληνικά ΜΜΕ, όπως το ραδιόφωνο του «902», τα «πνεύματα οξύνθηκαν» και μεταφέρθηκε σε άλλο κρατητήριο μόνη της. Μας ενημέρωσε ότι έχει επικοινωνήσει με δικηγόρο, που βρίσκεται ήδη σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν από το δικαστήριο για να καταθέσει έφεση στην απόφαση απέλασής της και να παρουσιαστεί σε δίκη όπου θα ζητήσει να της εξηγηθεί επαρκώς γιατί κρίθηκε ως «απειλή για την ισραηλινή ασφάλεια». Τελευταία ενημέρωση είναι ότι η απέλαση παγώνει τουλάχιστον μέχρι αύριο.

Η οργάνωση ISM δραστηριοποιείται στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη τα τελευταία χρόνια. Τα μέλη της, εκ περιτροπής, μεταβαίνουν εκεί, μένουν με παλαιστινιακές οικογένειες σε καταυλισμούς ή σε «επικίνδυνες ζώνες».

Στόχος είναι να θέτουν τους εαυτούς τους ως ανθρώπινες ασπίδες για να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό στις καθημερινές του δραστηριότητες από τον ισραηλινό στρατό και τους ενόπλους εποίκους, δηλαδή είτε συνοδεύοντας παιδιά στο σχολείο είτε συνοδεύοντας γυναίκες στα μαιευτήρια είτε αγρότες στις κατειλημμένες καλλιέργειές τους. Το ISM θρηνεί μέλη του, όπως η νεαρή Αμερικανίδα Ράχελ Κόρι, που συνεθλίβη από ισραηλινό εκσκαφέα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στην προσπάθειά της να προστατεύσει παλαιστινιακή περιουσία.

Τη σύλληψη της Μ. Νικηφόρου καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καταδικάζει τη βάρβαρη πολιτική του Ισραήλ, απαιτεί άμεση απελευθέρωση και να επιτραπεί στην αγωνίστρια η είσοδος στις κατεχόμενες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ