Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Σταματήστε το έγκλημα του Ισραήλ

Την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για να σταματήσει το έγκλημα του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτακί.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη, αναφερόμενος στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ, «ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα». Απαντώντας σε ερώτηση για αν το Ιράν στηρίζει, όπως κατηγορείται από το Ισραήλ, την οργάνωση «Χεζμπολάχ» και αν οι απαχθέντες Ισραηλινοί στρατιώτες κρατούνται στο Ιράν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Το Ισραήλ πάντα κατηγορούσε άλλους για τις δικές του ενέργειες. Το Ισραήλ θα πρέπει να απαντήσει για την απαγωγή και την εξαφάνιση των Ιρανών διπλωματών πριν από 25 χρόνια. Και οι Παλαιστίνιοι και οι Λιβανέζοι έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Πιστεύουμε ότι η πιο λογική λύση είναι να εισακουστούν οι λογικές και δίκαιες φωνές των Παλαιστινίων και Λιβανέζων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί το σιωνιστικό καθεστώς». Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Μ. Μοτακί έκανε λόγο για κατάσταση ανησυχητική και επικίνδυνη και συνέχισε λέγοντας: «Οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, η καταστροφή των υποδομών των Παλαιστινίων, τις τελευταίες δύο ημέρες οι επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε όλες τις χώρες του ισλαμικού κόσμου. Το σιωνιστικό καθεστώς έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν τηρεί τις διεθνείς του δεσμεύσεις και συγκεκριμένα τη δέσμευση από τον Απρίλιο του 1996, σύμφωνα με την οποία δε θα έκανε επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και θα συνεργαζόταν για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Πάνω από 10.500 Παλαιστίνιοι είναι φυλακισμένοι στις φυλακές του σιωνιστικού καθεστώτος και εκατοντάδες Λιβανέζοι βρίσκονται στις φυλακές αυτές, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων επί δεκαετίες». Ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Ιράν-Ελλάδας, για τις περιφερειακές συνεργασίες και για την πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις πιέσεις της ΕΕ καλώντας το Ιράν να δεχτεί τη δέσμη προτάσεων των «Εξι» χωρών (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματός του «ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ