Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποταγή ή αντίσταση και αντεπίθεση;

Κάλεσμα από το ΚΚΕ να εκφραστεί η πιο πλατιά αλληλεγγύη στους λαούς που δέχονται την ιμπεριαλιστική επίθεση

Υποταγή ή αντίσταση και αντεπίθεση; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει σε όλους τους λαούς και έρχεται στην επιφάνεια και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αυτό σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στο Βόλο. Κάλεσε τους μαζικούς φορείς, πολιτικά πρόσωπα κλπ, να πάνε στην Παλαιστίνη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και την αντίσταση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ενώ επέκρινε τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης που δεν παίρνουν θέση γύρω από τις δραματικές εξελίξεις.

Αναφερόμενη στα τραγικά γεγονότα που ζούμε αυτές τις ημέρες στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, τόνισε: «Ο παλαιστινιακός λαός παλεύει εδώ και 30, 40, 50 χρόνια για ποιο πράγμα; Να αποκτήσει τον τόπο του, το έδαφός του, τη χώρα του, τα σύνορά του. Οι διεθνείς οργανισμοί, που υποτίθεται κινούνται με βάση το διεθνές δίκαιο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν βγάλει καλές και σωστές αποφάσεις και αναφέρομαι στον πιο κορυφαίο οργανισμό, τον ΟΗΕ. Το 1991 έγινε η Συμφωνία του Οσλο, όπου όλοι πανηγύρισαν, και στην Ελλάδα, ότι τελικά μπήκε ένα τέρμα στα προβλήματα της περιοχής και τώρα οδεύουμε για να διαμορφωθεί παλαιστινιακό κράτος. Βεβαίως, εμείς τότε ήμασταν το μόνο Κόμμα που εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν η Συνθήκη του Οσλο εξασφάλιζε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και πολύ περισσότερο δεν είχαμε καμία εμπιστοσύνη στους εγγυητές Αμερικανούς, Ευρωπαίους για τη συγκρότηση αυτού του παλαιστινιακού κράτους». Και πρόσθεσε πως «σήμερα βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε μια γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και όπως πάντα με τα γνωστά ισραηλινά προσχήματα».

Σχολιάζοντας την υποκριτική τακτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που καλούν και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, είπε: «Εκεί φτάσαμε, να μπαίνουν στο σπίτι μας επί της ουσίας, αλλά και μεταφορικά, να μας μακελεύουν και να διαμαρτύρονται γιατί χρησιμοποιούμε τα πιο απλά μέσα αντίστασης - μια και αυτοί είναι πάνοπλοι - για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως όταν το ΚΚΕ λέει πως πρέπει οι λαοί να αποφασίσουν αν θα υποταχθούν ή θα αντισταθούν, αναφέρεται και στο δικαίωμα να έχεις τη δική σου χώρα, το δικό σου κράτος, αλλά και στα καθημερινά δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλιά, στη μόρφωση, παντού. Και εξήγησε: «Το παλαιστινιακό, θα έλεγα, είναι το καθημερινό πρόβλημα των λαών της Ευρώπης - όχι με αυτή τη μορφή βέβαια - το καθημερινό πρόβλημα του Ελληνα εργαζόμενου που μπαίνει μπροστά σε ένα δίλημμα. Ή θα δεχτείς αυτά που θέλουμε εμείς, πχ να δουλεύεις όποτε εμείς θέλουμε να σου δώσουμε δουλιά και για όσο χρόνο, να δέχεσαι μισθούς πείνας, συντάξεις πείνας, να δέχεσαι να παραδοθεί η Παιδεία και η Υγεία βορά των επιχειρηματικών ομίλων των πιο ισχυρών... ή θα δεχτείς αυτό ή σου επιφυλάσσουμε, το χάος και την καταστροφή». Και κατέληξε λέγοντας πως το δίλημμα αυτό πρέπει να μπει διαφορετικά: «Καθαρά πράγματα. Ή θα νικήσετε εσείς ή θα νικήσουμε εμείς, οι λαοί».

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αφήσουν την υποκρισία και τα κόλπα και να καταγγείλουν το Ισραήλ για ό,τι κάνει στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο και για ό,τι ετοιμάζεται να κάνει στη Συρία.

Κατήγγειλε πως οι τελευταίες εξελίξεις είναι μέρος του ΝΑΤΟικού και αμερικάνικου σχεδίου για τον λεγόμενο εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής, με το οποίο έχει συμφωνήσει και η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ