Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «G8»
Κλίμα αστυνομοκρατίας και καταστολής

Συγκέντρωση σήμερα από τις κομμουνιστικές δυνάμεις στην Αγία Πετρούπολη

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετώπισε τη λαϊκή κατακραυγή -εδώ από συγκέντρωση στη Βόρεια Γερμανία, καθ' οδόν προς τη Ρωσία και τη σύνοδο «G8»

Associated Press

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετώπισε τη λαϊκή κατακραυγή -εδώ από συγκέντρωση στη Βόρεια Γερμανία, καθ' οδόν προς τη Ρωσία και τη σύνοδο «G8»
Με κοινή ανακοίνωσή τους δεκάδες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Ρωσίας καταγγέλλουν πως η συνεδρίαση του «G8» στην Αγία Πετρούπολη χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την εξαπόλυση πολιτικών διώξεων στη Ρωσία. Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν μεταξύ των άλλων το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), αναφέρονται σοβαρά περιστατικά «προληπτικών» συλλήψεων, ακόμη και ξυλοδαρμών, μελών και στελεχών των κομμουνιστικών οργανώσεων νεολαίας και άλλων αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αστυνομικές αρχές της Ρωσίας, σε πολλές πόλεις της χώρας, υποχρέωσαν πολλούς νεολαίους, που κατευθύνονταν προς την Αγία Πετρούπολη, για να συμμετέχουν σε αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, να κατέβουν από τα τρένα.

Οπως επίσης καταγγέλλουν οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της ρωσικής αντιπολίτευσης, οι αστυνομικές αρχές προσκαλούν, σε πολλές πόλεις της χώρας, στα αστυνομικά τμήματα τα στελέχη των οργανώσεων νεολαίας και χωρίς λόγο τους παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και τους ζητούν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δε θα μεταβούν στην Αγία Πετρούπολη την περίοδο που εκεί θα γίνεται η συνάντηση του «G8».

Επίσης καταγγέλλεται το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν αυτές τις μέρες επιβάλει καθεστώς απαγόρευσης στις μαζικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Αγία Πετρούπολη, όσο και στη Μόσχα.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως με αυτόν τον τρόπο, «τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διακηρύσσει στα λόγια την πίστη του στη δημοκρατία, οργανώνοντας διάφορες συναντήσεις με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, ξένους νομικούς και ιερωμένους, την ίδια ώρα καταπατούνται στοιχειώδεις κανόνες και δικαιώματα του ανθρώπου, εξαπλώνονται οι πολιτικές διώξεις».

Οι οργανώσεις της ρωσικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι οι ηγέτες του «G8» είναι συνυπεύθυνοι γι' αυτές τις διώξεις, όταν σιωπούν, γνωρίζοντας πως στις παραμονές της συνάντησής τους εγκρίθηκε στη Ρωσία νέος νόμος που μετατρέπει σε «έγκλημα» την κριτική στην κυβέρνηση της χώρας.

Ταυτόχρονα, ζητούν από τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον υπουργό Εσωτερικών να σταματήσουν το «όργιο» της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Γίνεται έκκληση προς τα κόμματα και οργανώσεις του εξωτερικού να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις της Ρωσίας και να καταγγείλουν τη φίμωσή τους, που επιχειρεί η σημερινή ηγεσία της χώρας.

Να σημειωθεί, τέλος, πως σ' ό,τι αφορά την κατάσταση στην Αγία Πετρούπολη, το ΚΚΡΟ ανακοίνωσε πως οι αρχές επέτρεψαν τελικά τη σημερινή συγκέντρωση - συναυλία, αλλά απαγόρευσαν τη διαδήλωση.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει το ΚΚΕ με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ