Τρίτη 18 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ «G8»
Στη σκιά των αντιθέσεων

Κοινό μέτωπο απέναντι στους λαούς και «παζάρια» για την άμβλυνση των διαφορών

Με την έγκριση 12 συνολικά ντοκουμέντων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των 8 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν τα εξής ντοκουμέντα:

«Παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα», «Η πάλη με τις μεταδοτικές ασθένειες», «Εμπόριο», «Η πάλη με την πνευματική πειρατεία», «Η πάλη με τη διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο», «Για την Αφρική», «Διακήρυξη για τον αγώνα με την τρομοκρατία», «Ανακοίνωση για την ενίσχυση του προγράμματος του ΟΗΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», «Διακήρυξη για τη συνεργασία και τις μελλοντικές δράσεις για τη σταθεροποίηση και την αποκατάσταση», «Δήλωση για τα ζητήματα της μη διάδοσης (των πυρηνικών)», «Μέση Ανατολή». Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσαν τις κοινές πρωτοβουλίες τους που περιγράφονται στην εισήγηση «Για την παγκόσμια συνεργασία των "G8"».

Οπωσδήποτε την ημερήσια διάταξη των εργασιών επισκίασαν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, που υποχρέωσαν τους «G8» να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση σχετικά με την εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και αποτέλεσαν μια ακόμη έκφραση των «παζαριών», που έγιναν για να ξεπεραστούν, έστω προσωρινά, οι αντιθέσεις τους. Στο περιθώριο της συνάντησης σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν ήταν η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, η στάση απέναντι στο Ιράν και τη ΛΔ της Κορέας καθώς κι η παγκόσμια αγορά ατομική ενέργειας.

Η ανακοίνωση για τη Μέση Ανατολή

Σοβαρές δυσκολίες συνάντησαν οι «G8» κατά την προσπάθεια διατύπωσης της ανακοίνωσης για τη Μέση Ανατολή. Χρειάστηκε οι ηγέτες των Ρωσίας και Βρετανίας να πραγματοποιήσουν ειδική, μη προγραμματισμένη συνάντηση, για να διατυπώσουν ένα συμβιβαστικό κείμενο, προς έγκριση από τους «G8». Τελικά το κείμενο, όπως αυτό διαμορφώθηκε, επιρρίπτει τις ευθύνες για την τρέχουσα κρίση στους «εξτρεμιστές», εκφράζει την ανησυχία του για την όξυνση της κατάστασης, αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα της άμυνας, ανοίγει το δρόμο για την αποστολή, μέσω του ΟΗΕ, πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, με στόχο να συμμορφωθεί ο Λίβανος με τις αποφάσεις 1559 και 1680 του ΣΑ του ΟΗΕ (αφοπλισμός των ένοπλων ομάδων, που δεν εντάσσονται στις επίσημες ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου), ενώ ασκεί και πιέσεις προς την Παλαιστινιακή πλευρά, αναδιατυπώνοντας την πολιτική «γραμμή» που προβάλλει και το Ισραήλ, το οποίο καλείται απλώς να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και να συνυπολογίζει τις «στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες των ενεργειών του».

Οπως έγινε γνωστό από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος των εργασιών ο Β. Πούτιν, στο κείμενο, παρ' όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω, υπήρξαν και σοβαροί συμβιβασμοί. Η Ρωσία επέμενε να μην αναφέρονται στο κείμενο ως «υποστηρικτές» των «εξτρεμιστών» η Συρία και το Ιράν, κάτι που βέβαια επιδίωκαν οι υπόλοιποι του «G8». Είναι σαφές, πως μια τέτοια αναφορά θα μπορούσε να αποτελέσει τη «βάση» για την όξυνση της επίθεσης και σε βάρος αυτών των χωρών, τόσο από μεριάς του Ισραήλ, όσο κι από την πλευρά των ΗΠΑ. Ο Β. Πούτιν, προσπαθώντας να εξηγήσει στους δημοσιογράφους, κυρίως από τις αραβικές χώρες, τη στάση της Ρωσίας, σημείωσε: «Εάν δεν ήταν η θέση της Ρωσίας, θα έβγαινε μια άλλη ανακοίνωση, που μου φαίνεται ότι δε θα ήταν τόσο ισορροπημένη, όπως τώρα. Γιατί εάν κατηγορούσαμε απριόρι κάποια κράτη για τρομοκρατία, τότε απλώς θα κόβαμε τις πιθανές επαφές με αυτά τα κράτη».

Οπως επίσης φάνηκε από την ίδια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου, για να γίνει αυτή η «υποχώρηση» από τους υπόλοιπους της λέσχης του «G8», η Ρωσία παραιτήθηκε από κάθε αναφορά για τις ευθύνες που έχει το Ισραήλ για τη σημερινή κατάσταση. Ευθύνες στις οποίες είχε αναφερθεί το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ.

Αμφίσημη η ερμηνεία των ντοκουμέντων

Εννοείται πως τα ντοκουμέντα που υπογράφονται στις συναντήσεις των «G8» έχουν χαρακτήρα «καλής πρόθεσης», δηλαδή δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν είναι προς άμεση εφαρμογή. Την ίδια ώρα όμως λειτουργούν και ως «πυξίδα» για τις προσεχείς εξελίξεις. Ετσι, σε μια μερίδα από αυτά, όπως, αυτά για την «Εκπαίδευση», ή την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είναι σαφέστατη η «κοινή πλεύση» των «G8» ενάντια στους λαούς, ενάντια στα λαϊκά κινήματα. Σε άλλα πάλι είναι φανερή η προσπάθεια να «γεφυρωθούν» διαφορές, να διατυπωθούν μέτρα άμβλυνσης των αντιθέσεών τους, όπως στο ζήτημα της «παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας», όπου ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η αμοιβαία «διείσδυση» των επιχειρήσεων στις ενεργειακές υποδομές των χωρών, που αναπτύσσουν συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, πολλές από αυτές τις «κοινές» διακηρύξεις μπορούν στο μέλλον να αποτελέσουν νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Ετσι π.χ. η κοινή διαπίστωση της ανάγκης «φύλαξης» των υποδομών της ενέργειας (εγκαταστάσεις, αγωγοί κλπ.) αφήνει πολλά σενάρια για το από ποιον θα γίνεται αυτή η «φύλαξη», τη στιγμή που το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τέτοια σενάρια, που έχουν προκαλέσει την αντίθεση της Ρωσίας.

ΠΟΕ - Ατομική ενέργεια

Στην κοινή ανακοίνωση των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ αφήνεται να εννοηθεί ότι στο άμεσο μέλλον οι ΗΠΑ θα «ανοίξουν» αυτήν τη μεγάλη αγορά για τις ρωσικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επεξεργασίας των πυρηνικών αποβλήτων και του εμπλουτισμού του ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς.

Από την άλλη, οι Ρωσο - αμερικανικές συνομιλίες για την άρση των αμερικανικών εμποδίων στο ζήτημα της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, όταν οι ΗΠΑ έθεσαν νέα ζητήματα που αφορούσαν στην εισαγωγή στη Ρωσία του αμερικανικού κατεψυγμένου βοδινού και χοιρινού κρέατος. Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δεν ήταν έτοιμοι να χειριστούν την ξαφνική αυτή απαίτηση των ΗΠΑ κι έτσι η πολυπόθητη για το Κρεμλίνο προώθηση της συμφωνίας, που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη στον ΠΟΕ μετατέθηκε για το φθινόπωρο και ουσιαστικά η ένταξη στον ΠΟΕ για την Ανοιξη του 2007.

Ιράν - ΛΔ Κορέας

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και οι υπόλοιποι του «G8» αυξάνουν την πίεση προς το Ιράν, για να αποδεχτεί τους όρους που έχει θέσει για τις συνομιλίες η «εξάδα» (τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ + τη Γερμανία). Επίσης, καταδικάζονται οι πρόσφατες δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔ της Κορέας. Βέβαια, από τη μεριά τους οι κυβερνητικές πηγές της Ρωσίας υπερτονίζουν την πλευρά της δήλωσης που αναφέρεται στην επίλυση των παραπάνω ζητημάτων μέσω της «ειρηνικής διπλωματικής οδού».

Συνάντηση Ρωσίας - Κίνας - Ινδίας

Τέλος, μια ακόμη ένδειξη της προσπάθειας της Ρωσίας να δείξει την αύξηση της διεθνούς της θέσης, όπως και ότι συνδιαμορφώνει κι άλλα «κέντρα αποφάσεων» στη διεθνή σκηνή, (πέραν του «G8») αποτέλεσε και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου του «G8», μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και Κίνας, Β. Πούτιν και Ζ. Ζιντάο και του πρωθυπουργού της Ινδίας, Μ. Σινχ. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που συναντιώνται εκπρόσωποι αυτών των χωρών σε τέτοιο υψηλό επίπεδο. Μετά τη συνάντηση, ο Β. Πούτιν σημείωσε πως «οι προσεγγίσεις των χωρών στα επίκαιρα διεθνή ζητήματα είτε είναι πολύ κοντινές είτε συμπίπτουν. Πετυχαίνουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας σε διεθνές επίπεδο, χάρη στην επιδίωξη να αναζητούμε αμοιβαία ικανοποιητικές λύσεις». Η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», σημειώνει πως το Κρεμλίνο, μετά και τη συνάντηση του «G8» στην Αγία Πετρούπολη, σαφώς προσανατολίζεται στην ενίσχυση αυτού του «τριγώνου» ως ενός νέου «εναλλακτικού κέντρου επιρροής».


Ε.Β


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ