Τρίτη 18 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματοκύλισμα αμάχων πυροδοτεί περαιτέρω ενδοκοινοτική ένταση

Το θανατικό αμάχων από περίεργες επιθέσεις συνεχίζεται στο Ιράκ

Associated Press

Το θανατικό αμάχων από περίεργες επιθέσεις συνεχίζεται στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Λουτρό αίματος κατά πολιτών συγκλονίζει, για άλλη μια φορά, το Ιράκ, όπου οι ενδο-κοινοτικές εντάσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια από ορισμένους να φθάσουν στα άκρα. Χθες το μεσημέρι, άγνωστοι ένοπλοι, αφού σκότωσαν 3 Ιρακινούς στρατιώτες σε σημείο ελέγχου, έπληξαν με όλμους και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά πολιτών στην κεντρική υπαίθρια αγορά της πόλης Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης.

Ο απολογισμός, μέχρι το απόγευμα, δυσβάσταχτος: 50 νεκροί και τουλάχιστον 92 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους άμαχοι σιίτες. Το σιιτικό στοιχείο είναι έντονο στο κέντρο της πόλης, ενώ στα περίχωρα κατοικούν σουνίτες. Σιίτες βουλευτές εγκατέλειψαν εξοργισμένοι σύνοδο της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σουνίτες συνάδελφοί τους καταδίκαζαν την επίθεση, συμπληρώνοντας ότι πιθανώς να θεωρήθηκε από κάποιους ανεγκέφαλους εκδίκηση για την εκτέλεση 7 σουνιτών που βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή στην ίδια πόλη. Οι σουνίτες, επίσης, επέρριψαν ευθύνες στις δυνάμεις ασφαλείας, που στην πλειοψηφία τους είναι σιίτες, επειδή, όπως υποστήριξαν, «όχι μόνο δεν ελέγχουν την κατάσταση, αλλά συχνά την πυροδοτούν».

Μπαράζ επιθέσεων

Χθες, άλλοι 2 πολίτες σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη. Ενα 24ωρο νωρίτερα, στην εμπορική συνοικία Καράντα, από βόμβα, σκοτώθηκαν άλλοι 8 πολίτες και τραυματίστηκαν 12. Την Κυριακή, επίσης, καμικάζι ανατινάχτηκε μέσα σε κεντρικό καφενείο της πόλης Τουζ Χουρμάτου, βορείως της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 28 πολίτες και τραυματίζοντας 19. Η Τουζ Χουρμάτου κατοικείται κυρίως από Τουρκομάνους και δεν έγινε σαφές ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης ή ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν.

Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα τελευταία δύο 24ωρα σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Την Κυριακή, ανακοινώθηκε ότι «σε επιχείρηση σύλληψης υπόπτου» σκοτώθηκε, επίσης, 1 Βρετανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος στη Βασόρα.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η χθεσινή απαγωγή από αγνώστους του γενικού διευθυντή της εταιρείας Πετρελαίου του βορείου Ιράκ, αλλά και η απαγωγή 29 αθλητικών παραγόντων, το Σάββατο, στη Βαγδάτη. Μεταξύ των απαχθέντων συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος και γγ της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας και Τάε Κβο Ντο.

Στο περιθώριο του αιματοκυλίσματος, έφθασε, χθες, στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου για να υπογράψει «συμφωνία ενίσχυσης των ξένων επενδύσεων» στη χώρα, αν και παραδέχτηκε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει, όσο δεν υπάρχει ασφάλεια». Τέλος, οι ιρακινές αρχές υποστήριζαν ότι σχεδιάζεται, εφόσον οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν, η κατασκευή ενός διυλιστηρίου δυναμικότητας 300.000 βαρελιών αργού πετρελαίου/ ημερησίως, στο νότιο Ιράκ, μέσα από ανάθεση σε ξένη εταιρεία. Για το σχέδιο, ήδη, η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεση να χορηγήσει 850.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ