Τρίτη 18 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Περίεργη πρόταση του Ρουμάνου Προέδρου

Σύγχυση προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο της Μολδαβίας η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Ρουμανίας, Τραγιάν Μπεσέσκου, προς τη Μολδαβία να ενωθεί με τη «μητέρα - πατρίδα», τη Ρουμανία, και μ' αυτόν τον τρόπο να ενταχθεί μαζί με αυτήν στην ΕΕ το 2007.

Ο Αντρέι Στρατάν, υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας, σημείωσε πως η μολδαβική κυβέρνηση «δεν έχει δεχτεί κάποιες επίσημες προτάσεις ούτε από το Βουκουρέστι, ούτε από τις Βρυξέλλες». Ο ίδιος σημείωσε πως η Μολδαβία έχει «ατομικό πλάνο» στις σχέσεις με την ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του Ρουμάνου Προέδρου ως «ευχάριστη» και πρόσθεσε πως η χώρα του θα εξετάσει προσεκτικά μια τέτοια πρόταση, αν πραγματικά διατυπωθεί επισήμως.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι αρχές της Ρουμανίας θεωρούν τη Μολδαβία ως το «δεύτερο ρουμανικό κράτος» της Ευρώπης και κάνουν λόγο για την ανάγκη ενοποίησής τους. Το ζήτημα αυτό, της «ρουμανοποίησης» της Μολδαβίας και της προσπάθειας ένταξής της στη Ρουμανία, είχε οδηγήσει στα αιματηρά επεισόδια, λίγο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και, τελικά, στην απόσχιση τμήματος της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας. Εως και σήμερα, η Υπερδνειστερία, όπου πλειοψηφούν οι Ρώσοι και Ουκρανοί, δε δέχεται τον έλεγχο των κεντρικών αρχών της Μολδαβίας. Με το επιχείρημα της «διατήρησης της ειρήνης», στην Υπερδνειστερία παραμένουν στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας. Οι δηλώσεις του Ρουμάνου Προέδρου, αντικειμενικά, ενισχύουν εκείνες τις δυνάμεις στην Υπερδνειστερία και στη Ρωσία, που ζητούν να παραμείνουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ρωσία στον ΟΑΣΕ για την αποχώρησή τους.

Θυμίζουμε ότι στις 6/7 σε δρόμο στην πρωτεύουσα της αποσχισμένης Υπερδνειστερίας, στο Τιράσπολ, έγινε σφοδρότατη έκρηξη, από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ταξί. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα και άλλα 20 περίπου τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες, υπάρχουν και άντρες των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μια νοσοκόμος ρωσικού στρατιωτικού νοσοκομείου. Οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν πως εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ