Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ούγκο Τσάβες Φρίας

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας πραγματοποίησε αυτή τη βδομάδα μεγάλη περιοδεία τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ευρώπη και την Ασία. Αυτή πραγματοποιήθηκε για να απαντήσει στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ κυρίως αλλά και ΕΕ) να απομονώσουν τη χώρα του. Μια χώρα που από το 1998 βρίσκεται σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της χώρας, αλλαγές που κωδικοποιούνται ως «Μπολιβαριανή διαδικασία», παίρνοντας το όνομα από το μεγάλο απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ούγκο Τσάβες, ξεκίνησε από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, όπου και επίσημα η Βενεζουέλα εντάχθηκε στην περιφερειακή Εμπορική συνεργασία του Νότου (MERCOSUR), συνέχισε στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, όπου σύναψε συνεργασίες σε ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο, ενώ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με επισκέψεις στο Ιραν και το Βιετνάμ. Φυσικά οι δραστηριότητες αυτές του Βενεζουελανού Προέδρου προκαλούν ανησυχία στην αμερικάνικη κυβέρνηση, που δεν έχει πάψει στιγμή να απεργάζεται σχέδια για την ανατροπή της διαδικασίας που εξελίσσεται.

Την ίδια στιγμή οξύνεται η ταξική πάλη στο εσωτερικό της χώρας και μπροστά - αλλά όχι μόνο - στις προεδρικές εκλογές στις 3 Δεκέμβρη. Πρόκειται για την αντίδραση της αστικής τάξης, του ντόπιου κεφαλαίου, των γαιοκτημόνων που έχουν χάσει την πολιτική εξουσία αλλά διατηρούν σημαντικές δυνάμεις σε κλάδους της οικονομίας. Για το πώς θα εξελιχτεί η διαπάλη αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα εξαρτηθεί από την πάλη των δυνάμεων εκείνων, όπως οι κομμουνιστές της χώρας, που θέλουν να προχωρήσουν σε βάθος οι αλλαγές. Που δε θέλουν μόνο κάποιες βελτιώσεις αλλά ρήξη με το σύστημα.


Δ.Κ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ