Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν επικυρώνει το πρόσθετο Πρωτόκολλο Σύνδεσης η Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση δεν προβλέπεται να θέσει στην Εθνοσυνέλευση για επικύρωση το Πρόσθετο Πρωτόκολλο Τουρκίας - ΕΕ πριν τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου που θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα, είπε χτες ο Ναμίκ Ταν. «Δεν υπάρχει μια τέτοια πρόθεση», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να επικρίνει την Τουρκία γιατί δεν έχει ακόμα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την επικύρωση και την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου που, μεταξύ των άλλων, θα σημαίνει και την ελεύθερη χρήση τουρκικών λιμανιών από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δε θα προχωρήσουν σε ένα τέτοιο βήμα αν προηγουμένως δεν αρθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι περιορισμοί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και δεν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένοι κανονισμοί που έχει ήδη επεξεργαστεί η Επιτροπή. Ο Ν. Ταν είπε ακόμα ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εξέθεσε στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τις απόψεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.

Η Τουρκία θέλει τη συνολική λύση του θέματος μέσα στα πλαίσια της παροχής των υπηρεσιών καλής θέλησης του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε στον Κ. Ανάν ο Τούρκος υπουργός. Ο Τούρκος εκπρόσωπος τόνισε ότι γι' αυτό το λόγο η Τουρκία υποστηρίζει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις οι οποίες θα συμβάλουν στις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που γίνονται και να συναντηθούν οι ηγέτες για τη συνέχιση των τεχνικών διαπραγματεύσεων και τελικά την εξεύρεση συνολικής λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο Ν. Ταν.

Δύο, τουλάχιστον, υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του ΔΗΚΟ

Ο Μάριος Καρογιάν, βουλευτής και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του κόμματος, η οποία έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Τις προσεχείς μέρες θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του ΔΗΚΟ και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κλεάνθους. Ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα εκλεγεί από έκτακτο παγκύπριο συνέδριο, το οποίο θα συνέλθει περί τα τέλη Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ