Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Φραγμός στη συνέχιση της έρευνας για τις υποκλοπές

Η κυβερνητική πλειοψηφία έκλεισε το θέμα και αρνήθηκε την κλήση νέων μαρτύρων

Φραγμό στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών από το δίκτυο της VODAFONE, έβαλε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αρνούμενη, κατά παράβαση του κανονισμού, την κλήση του στρατηγού της ΕΛ.ΑΣ. Σ. Σύρου και εκπροσώπου της οικογένειας Τσαλικίδη. Ο πρώτος είχε κάνει τις έρευνες για τις κλήσεις που δέχτηκαν τα τηλέφωνα - σκιές που χρησιμοποιήθηκαν για τις υποκλοπές ενώ ο Τσαλικίδης ήταν στέλεχος της VODAFONE που αυτοκτόνησε λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

Την κλήση των δύο μαρτύρων είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ήταν υποχρεωτική η κλήτευσή τους, οι βουλευτές της ΝΔ απέρριψαν το αίτημα με το σκεπτικό ότι η εξέταση της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί και αρμόδια είναι πλέον η δικαιοσύνη.

Το κλείσιμο της έρευνας από την κυβερνητική πλειοψηφία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται η συγκάλυψη της υπόθεσης αφού από τη μέχρι τώρα εξέταση των μαρτύρων δεν απαντήθηκε το τελικό ζητούμενο που είναι το ποιος και για ποιο λόγο έκανε τις τηλεφωνικές υποκλοπές με θύμα όπως καταγγέλθηκε ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της επιτροπής, Λ. Κανέλλη, τόνισε ότι οι υποκλοπές είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και πρέπει η εξέταση του θέματος από την Επιτροπή Θεσμών να συνεχιστεί. Για εμάς, είπε, το σοβαρό αυτό θέμα μένει ανοιχτό και αρνούμαστε κατηγορηματικά το κλείσιμο της έρευνας. Κατήγγειλε δε ότι ενώ εκκρεμεί η επιβολή από την αρμόδια αρχή σοβαρού προστίμου κατά της VODAFONE, η εταιρεία σαν να μην συμβαίνει τίποτα προχωράει σε διάφορες χορηγίες όπως αυτή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Οι βουλευτές της ΝΔ που προχώρησαν στο σταμάτημα της έρευνας, ισχυρίστηκαν ότι ολοκληρώθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης και επίκειται η διατύπωση πορίσματος από την Επιτροπή Θεσμών. Μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε σχετική απόφαση της Επιτροπής από τα τέλη Ιούλη, είπαν ότι η συνέχιση της έρευνας κρύβει πολιτική σκοπιμότητα και έχει στόχο τον ευτελισμό της Επιτροπής ενώ ο πρόεδρός της έφτασε στο σημείο να πει ότι η εφαρμογή του κανονισμού της Βουλής και η κλήση των μαρτύρων συνιστά «κατάχρηση δικαιώματος σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα»!

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Α. Καραμάριου. Είπαν ότι θα ζητήσουν τη συνέχιση της εξέτασης μαρτύρων και στη συνέχεια θα προτείνουν τη μετεξέλιξη της Επιτροπής σε Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση Τσαλικίδη (2017-11-24 00:00:00.0)
Ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση με τις υποκλοπές (2010-09-11 00:00:00.0)
Στον αέρα οι ισχυρισμοί της «Vodafone» (2006-04-11 00:00:00.0)
Και δεύτερο τετράδιο με σημειώσεις (2006-02-14 00:00:00.0)
Διαφορετικές εκτιμήσεις Λινού - Διώτη (2006-02-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ