Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Παρέμβαση για τους αγωγούς

Να προσδέσει τη χώρα μας στους αγωγούς των αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών επιχειρεί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, επιβεβαιώνοντας ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συγκρούσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Λίγα 24ωρα μετά την τριμερή συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν - Παρβάνοφ στην Αθήνα, η αμερικανική κυβέρνηση φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: «Ναι» στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ξεκάθαρο «όχι» στην τροφοδοσία του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας με ρωσικό φυσικό αέριο. Στην τελευταία αυτή αξίωση της Ουάσιγκτον η κυβέρνηση Καραμανλή αποφεύγει να την πει δημόσια.

Στη νέα παρέμβαση ο Τσαρλς Ρις τάσσεται κατά της διοχέτευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω του υπό κατασκευή αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», αφού διευκρινίζει ότι δε γνωρίζει αν έγιναν σχετικές συζητήσεις στην Αθήνα, «αφού οι δημόσιες ανακοινώσεις αφορούσαν μόνο στον πετρελαιαγωγό», επαναλαμβάνει ότι οι βασικές «θέσεις και ανησυχίες» των ΗΠΑ στο θέμα του φυσικού αερίου είναι επίσης «η προώθηση μεγαλύτερου ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών».

«Αν ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Ιταλία γεμίσει με ρωσικό αέριο, επειδή οι Ρώσοι το προωθούν στους Ιταλούς ή τους προσφέρουν βραχυπρόθεσμα ανταγωνιστικές τιμές, τότε η δυνατότητα ανταγωνισμού με την "Gazprom" θα έχει χαθεί», δηλώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Αν οι Ρώσοι γεμίσουν τον αγωγό φυσικού αερίου προς την Ιταλία, τότε θα χάσουμε τη δυνατότητα να κατασκευαστεί αυτός ο νότιος δίαυλος».

Με αφορμή τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε από το «Ρ» να αποσαφηνίσει τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στην τροφοδοσία του ελληνοϊταλικοτουρκικού αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο. Για τρίτη φορά ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε «άγνοια» (!), παραπέμποντας στο υπουργείο Ανάπτυξης...

Περισσότερο σαφής ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, χτες στον «Φλας». Αναφερόμενος στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης υποστήριξε ότι «το κύριο ζήτημα κατά τη γνώμη μου είναι ποιος θα έχει το operating του αγωγού, την ευθύνη της λειτουργίας του, δηλαδή τον έλεγχό του στο ελληνικό έδαφος και δεύτερον ποιο θα είναι το ύψος του τέλους μεταφοράς». Ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για τα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή «για τα ιδιωτικά ελληνικά συμφέροντα».

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ είπε: «Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την κατασκευή πολλαπλών αγωγών, έτσι ώστε να προσφέρεται εμπορικά βιώσιμος και οικολογικά ορθός τρόπος εξαγωγής πετρελαίου και αερίου, από την Κασπία στην παγκόσμια αγορά. Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συστατικό αυτού του οράματος», αναφέρει σε δήλωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ