Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οχι στις αναχρονιστικές διατάξεις των στρατιωτικών σχολών

Αντισυνταγματικές κρίνει μια σειρά αναχρονιστικές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, που «ζουν και βασιλεύουν» μέχρι τώρα στις στρατιωτικές σχολές, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Συγκεριμένα, στο ΣτΕ κατατέθηκε προς επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) «περί Οργανισμού της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής» (ΣΑΝ).Το δικαστήριο με το υπ' αριθμό 20252/06 πρακτικό του έκρινε οτι:

  • Σχετικά με το θρησκευτικό όρκο, ο καθένας μπορεί να πρεσβεύει οποιοδήποτε θρήσκευμα επιθυμεί (καθώς και δόγμα ή αίρεση ορισμένης θρησκείας) ή ακόμη να είναι άθρησκος ή άθεος.
  • Η διάταξη του σχεδίου ΠΔ που προέβλεπε ότι «σπουδαστές δεν μπορούν να δημοσιεύουν στον Τύπο οτιδήποτε χωρίς την άδεια της Σχολής» είναι μη νόμιμη και διαγραπτέα, γιατί επιβάλει προληπτικό έλεγχο σε συνταγματικό δικαίωμα.
  • Αντισυνταγματική και διαγραπτέα είναι και η διάταξη που απαγορεύει τη συμμετοχή των σπουδαστών της ΣΑΝ στις φοιτητικές εκλογές.
  • Η έγγαμη κατάσταση του υποψήφιου δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο που δικαιολογεί τη θέσπιση διακρίσεων σε βάρος του και γι' αυτό είναι διαγραπτέα η ρύθμιση που καθορίζει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άγαμοι και να μην έχουν τέκνα.
  • Αν ο αποκλεισμός των εγκύων υποψηφίων οφείλεται στη μη δυνατότητά τους να συμμετάσχουν στις αθλητικές δοκιμασίες, επιβάλλεται να προβλεφτεί ειδική ρύθμιση για να πάρουν μέρος στα αγωνίσματα μετά την άρση του κωλύματος της κύησης. Αν πάλι ο αποκλεισμός οφείλεται στο ότι οι μέλλουσες μητέρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της στρατιωτικής εκπαίδευσης, τότε η Διοίκηση οφείλει να ρυθμίσει το ζήτημα, ώστε η εκτέλεση των στρατιωτικών καθηκόντων της σπουδάστριας να μη διαταράσσεται, πέρα από το ελάχιστο επιβαλλόμενο όριο, χωρίς να παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της μητρότητας.
  • Διαγραπτέα είναι και η διάταξη που προβλέπει ότι ο υποψήφιος για τη ΣΑΝ, εκτός από την ελληνική ιθαγένεια, θα πρέπει να έχει και ελληνική καταγωγή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ