Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Καταγγελία κατά ΗΠΑ - Βρετανίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τις ΗΠΑ και Βρετανία κατήγγειλε ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «χρησιμοποιούν την προνομιακή τους θέση για να μετατρέπουν το Συμβούλιο Ασφαλείας σε όργανο απειλών και ανασφάλειας».

Οι δύο χώρες είπε «λειτουργούν ως εισαγγελείς, δικαστές και ένορκοι όταν έχουν διαφωνίες με μια χώρα, ενώ αντίθετα αρνούνται να δώσουν λογαριασμό για τις δικές τους πράξεις και για το γεγονός ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα». Αντίθετα, υπογράμμισε, «το Ιράν διαθέτει ένα σαφώς ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, πλήρως διαφανές, που λειτουργεί υπό την επιτήρηση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας». Ο Ιρανός Πρόεδρος επέμεινε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου λόγω των υφιστάμενων πιέσεων, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι μοιράζει «απειλές».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αχμαντινετζάντ, η ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, απέφυγε να σχολιάσει την ομιλία Αχμαντινετζάντ, λέγοντας, γενικώς, ότι «πρόκειται για καθαρή προπαγάνδα» και ότι «υπάρχουν ενδείξεις πως το ιρανικό πρόγραμμα δεν έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς».

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση Σολάνα - Λαριτζάνι θα γίνει την επόμενη βδομάδα σε ευρωπαϊκό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ