Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολή και κατάσχεση χρημάτων από τη Δυτική Οχθη

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εισβολή σε πόλεις της Δυτικής Οχθης πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός, όπου κατέστρεψε 11 ανταλλακτήρια συναλλάγματος και ένα υποκατάστημα της Εθνικής Ιορδανικής Τράπεζας, ενώ προκάλεσε ζημιές και σε άλλα ανταλλακτήρια. Στόχος έγιναν οι Ραμάλα, Τζενίν, Νάμπλους, Τουλκαρέμ και αναχωρώντας οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατέσχεσαν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για χρήματα που χορηγήθηκαν από Συρία - Ιράν για να τροφοδοτήσουν ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις εντός και εκτός παλαιστινιακών εδαφών».

Το Φλεβάρη του 2004, με την ίδια δικαιολογία, σε ανάλογη επιχείρηση κατασχέθηκαν 9 εκατομμύρια δολάρια, που ουδέποτε, φυσικά, επιστράφηκαν στους δικαιούχους ή στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Λίγο αργότερα, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 1 Παλαιστίνιο, υποστηρίζοντας ότι «μετακινούσε εκτοξευτήρα ρουκετών». Το πρωί, από ρουκέτα τραυματίστηκε ένας 15χρονος Ισραηλινός.

Την ίδια ώρα, ο Αμπάς ζητούσε τη βοήθεια του Προέδρου Μπους, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η οικονομική ασφυξία από το πάγωμα της διεθνούς βοήθειας». Ο Μπους, φυσικά, δεν απάντησε. Αρκέστηκε να επαναλάβει ότι επιθυμεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, δηλώνοντας πως γνωρίζει «ότι οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία». Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στην «κατάπνιξη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς», ενώ ο πρωθυπουργός Χανίγια απαντούσε ότι η «Χαμάς» θα προσπαθήσει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά όχι «με οποιοδήποτε κόστος».

...και οι Γερμανοί

Την αποστολή 2.400 Γερμανών στρατιωτών στην «ειρηνευτική» δύναμη στο Λίβανο ενέκρινε το Γερμανικό Κοινοβούλιο, υπό τον όρο να περιπολούν στις ακτές και να μην έχουν εδαφική εγγύτητα με τον ισραηλινό στρατό στα νότια σύνορα, εξαιτίας του παρελθόντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γιουχαΐστηκε, σε εκδήλωση του κόμματός του, από εφέδρους για το χειρισμό του πολέμου στο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ