Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μετά τα τελεσίγραφα, επιβολή «λύσης»...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μέχρι το τέλος του χρόνου «θα πρέπει» να καθοριστεί το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αποφάσισαν χτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο. Κάλεσαν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι, να ετοιμάσει αναλυτική πρόταση για «επίλυση» του ζητήματος και να φέρει Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης». Παράλληλα, «προειδοποίησαν» Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς να μην προβάλλουν μονομερώς εμπόδια στη διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος...

Διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη παρατηρούσαν πως το ανακοινωθέν της εξαμερούς Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) ακροβατεί μεταξύ της επιθυμίας ΗΠΑ-Βρετανίας για «γρήγορη» λύση με την επιβολή «εικονικής» ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου και των επιφυλάξεων της Ρωσίας που δεν αποκλείει την άσκηση «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που επιβληθεί στο Βελιγράδι το «αναπόφευκτο» (κατά τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών...). Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου πως είναι θέμα «αρχής» για τη Μόσχα να έχει «καθολική ισχύ» η όποια φόρμουλα βρεθεί για το Κοσσυφοπέδιο δεν αποσκοπούν βεβαίως στον καθησυχασμό του Βελιγραδίου. Εντάσσονται στις προσπάθειες της Ρωσίας να εξασφαλίσει - αν μπορέσει... - ανενόχλητα την επιβολή των δικών της συμφερόντων σε περιοχές που την ενδιαφέρουν γεωπολιτικά και στρατηγικά (π.χ., Αμπχαζία, Νότια Οσετία).

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε χτες η δήλωση του Κοσσοβάρου Αλβανού «πρωθυπουργού», Αγκίμ Τσέκου, στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως «οι Σέρβοι δε θα τολμήσουν ποτέ ξανά να εισβάλουν στο Κοσσυφοπέδιο γιατί δεν έχουν το κουράγιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ