Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διευκολύνσεις στην Αγκυρα σε βάρος του Κυπριακού

Ενοχλημένος φαίνεται να είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, από τη μεροληπτική στάση της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται και στην υπό διαμόρφωση πρόταση της Φιλανδικής Προεδρίας των «25». Μία πρόταση που καθώς όλα δείχνουν προσπαθεί να στρώσει το έδαφος αποδοχής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, από την Τουρκία, σε βάρος της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Ελσίνκι, η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, προσπαθεί να περάσει το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα Κατεχόμενα, ως αντάλλαγμα στην αποδοχή της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, οι Φιλανδοί φαίνεται να ξεχνούν ότι το Πρωτόκολλο συγκαταλέγεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τουρκία και να παραβλέπουν το γεγονός ότι μία χώρα που θέλει να διαπραγματεύεται με την ΕΕ των 25 κρατών - μελών, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ένα από αυτά και να διατηρεί στρατό κατοχής στο έδαφος του.

Οπως δήλωσε μάλιστα ο Κύπριος Πρόεδρος, πριν την αναχώρησή του για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Λάχτι, της Φιλανδίας, η προεδρία της ΕΕ προσπαθεί να βοηθήσει την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και το τίμημα της βοήθειας αυτής δεν μπορεί να καλείται να το πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία των Φιλανδών είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων, τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με άλλες χώρες. Εθεσε ως όρο απαράβατο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, την επιστροφή των Βαροσίων στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ τόνισε ότι είναι αδιανόητο η Τουρκία να επιλέγει ποια θέματα θα συζητηθούν τώρα και ποια στο τέλος της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

Η Αγκυρα, από την πλευρά της, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών της, Ναμίκ Ταν, υποστήριξε ότι «το Κυπριακό δεν πρέπει να δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». Επισήμανε δε ότι «όσον αφορά το Κυπριακό, θα είναι λάθος να προσεγγίζεται έτσι το θέμα κατά τρόπο ο οποίος δε συνάδει με την ευρωπαϊκή αντίληψη».

Ο Ν. Ταν αναφερόμενος στη φιλανδική πρόταση σημείωσε ότι «οι προτάσεις της Φινλανδίας που δεν έχουν αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο αξιολογούνται μέσα στα πλαίσια του σχεδίου δράσης της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι πρέπει «να αποσαφηνιστούν οι προτάσεις της Φιλανδίας, οπότε σε αυτή τη φάση θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τις όποιες ανισορροπίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ