Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο επίκεντρο η φινλανδική πρόταση

Διαβουλεύσεις για να συνεχιστεί η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις με στόχο να μην εκτροχιαστεί το τουρκικό «τρένο» από την πορεία του προς την ΕΕ. Χτες, στην Αθήνα, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας. Η Ελληνίδα υπουργός χτες συναντήθηκε και με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε την Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Οπως αναφερόταν στο υπουργείο Εξωτερικών, χτες, έγινε ευρεία συζήτηση για την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε: «Εγινε αποτίμηση της παρούσας κατάστασης ενόψει της κατάθεσης και της παρουσίασης της Εκθεσης Προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο και η συζήτηση κάλυψε όλες τις περιοχές των υποχρεώσεων και προαπαιτουμένων που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αναληφθεί από την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των θρησκευτικών ελευθεριών». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επισήμανε ότι η Ντ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις «γνωστές και δημόσια διακηρυγμένες θέσεις της ελληνικής πλευράς».

Η φινλανδική πρόταση

Την προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη και αναζητεί τρόπο διευθέτησης του εκκρεμούς ζητήματος του κανονισμού εμπορίου ΕΕ - Τουρκοκυπρίων και η οποία «είναι βάση για περαιτέρω συζήτηση», υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, και πρόσθεσε: «Συμμεριζόμαστε την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ελπίζουμε οι προσπάθειες να έχουν αίσια έκβαση». Την απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετική με χτεσινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν δεχτεί παράταση (έως την 1/1/2008) στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία.

Συνάντηση με Ολι Ρεν

Ως «το μόνο χαρτί στο τραπέζι» χαρακτήρισε τη φινλανδική φόρμουλα για τον Κανονισμό του Απευθείας Εμπορίου με τα Κατεχόμενα ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Ο. Ρεν χαιρέτισε τη στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Φινλανδίας και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να προσπαθήσουν για την επιτυχία της προσπάθειας της προεδρίας. «Η φινλανδική φόρμουλα είναι το μόνο χαρτί στο τραπέζι και χαιρόμαστε που η ελληνική κυβέρνηση τη στηρίζει. Καλώ όλα τα κράτη - μέλη να κάνουν το ίδιο, διότι για αρκετό καιρό μπορεί να είναι η μόνη ευκαιρία να εξευρεθεί λύση ώστε να αρχίσει μια σοβαρή διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου», δήλωσε ο επίτροπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η επιστροφή των Βαρωσίων εντάσσεται στην πρόταση της προεδρίας, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι το θέμα των Βαρωσίων τέθηκε από την προεδρία του Λουξεμβούργου και πρόσθεσε ότι έκτοτε η συζήτηση αυτή είναι στο τραπέζι. Διευκρίνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο γραπτό κείμενο επί του οποίου μπορούν να γίνουν παρατηρήσεις και ότι η φινλανδική προεδρία συζητεί ιδέες με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Για το ίδιο θέμα, ο Ο. Ρεν δήλωσε ότι είναι στο χέρι της φινλανδικής προεδρίας να διαπραγματευτεί τη φόρμουλά της και χαρακτήρισε θετικό σημάδι το γεγονός ότι όλες οι πλευρές αντιμετωπίζουν το θέμα με σοβαρότητα και μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτρέψει να διαρρεύσει στον Τύπο.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης έως το τέλος του έτους, σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος, αν και θα ήταν φυσικά καλύτερα να είχε ήδη γίνει από χθες ή από πέρυσι», και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη στήριξη της πρότασης» που υποβάλλει η φινλανδική προεδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ