Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πειραματόζωα από Τούρκους οι Κύπριοι αγνοούμενοι;

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κύπρο με το περιεχόμενο της έκθεση της αμερικανικής εταιρείας μελετών «Defence and Foreing Affairs Strategic Policy», που είδε το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε Ελληνοκύπριους και Ελληνες αγνοουμένους από την τουρκική εισβολή του 1974 ως πειραματόζωα σε εργαστήρια κατασκευής χημικών και βιολογικών όπλων.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο συντάκτης της έκθεσης Γκρέκορι Κόπλεϊ τονίζει ότι έθεσαν υπ' όψιν της αμερικανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου τα συμπεράσματα της έκθεσης.

«Για ένα χρονικό διάστημα, ακούγαμε φήμες, αλλά τους τελευταίους μήνες αρχίσαμε να συλλέγουμε συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες ήδη δημοσιεύσαμε. Και τώρα όμως, ψάχνουμε για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες», αναφέρει ο κ. Κόπλεϊ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κόπλεϊ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση «χρησιμοποιεί το δικό μας σύστημα συλλογής πληροφοριών και συγκεκριμένα άτομα που πρόσκεινται στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Πενταγώνου (Defense Intelligence Agency), η οποία έχει αυτήν την πληροφορία τώρα και θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Εχουν δώσει σημασία σ' αυτήν την πληροφορία».

Η Λευκωσία συνεργάζεται στενά με την Αθήνα, έχοντας μια αμφίδρομη ενημέρωση και συνεργασία για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, αναφερόμενος στην έκθεση της αμερικανικής εταιρείας μελετών «Defence and Foreing Affairs Strategic Policy».

Η Ελλάδα, η οποία διαθέτει περισσότερα μέσα, είπε ο κ. Λιλλήκας, ενημερώνει την κυπριακή κυβέρνηση για τις πληροφορίες που λαμβάνει, όπως και η κυπριακή κυβέρνηση για τις δικές της πληροφορίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε την έκθεση, καθώς επίσης και συνάντηση του συντάκτη της, Γκρέγκορι Κόπλεϊ, με τον Κύπριο πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

Στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός της Εσθονίας

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Αντρους Ανσιπ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Εσθονός πρωθυπουργός σε δηλώσεις, μετά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, τόνισε ότι είναι απίστευτο να υπάρχουν υποψήφια κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία να μην αναγνωρίζουν κράτη - μέλη της Ενωσης. Η Τουρκία, είπε ο κ. Ανσιπ, πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας συζητήθηκαν το Μεσανατολικό, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και συμφωνία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Τα μικρά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη το ένα με το άλλο, κατέληξε ο Κύπριος Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ