Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για το συντονισμό της κοινής πάλης

Θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα από τις 10 - 12 Νοέμβρη του 2006

Στιγμιότυπο από την περσινή Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από την περσινή Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα
Η φετινή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων θα φιλοξενηθεί από το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα στη Λισαβόνα στις 10 - 12 Νοέμβρη, όπως καθορίστηκε από την Ομάδα Εργασίας, που είχε επιφορτιστεί με την προετοιμασία της.

Στις 27 Μάη του 2006 συνεδρίασε στη Λισαβόνα η Ομάδα Εργασίας για τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όπου προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν - όπως και σε προηγούμενες συνεδριάσεις - και άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που δεν είναι μέλη της Ομάδας Εργασίας. Η Ομάδα Εργασίας, αφού έλαβε υπόψη της μια ευρεία γκάμα προτάσεων που έγιναν τόσο από τα μετέχοντα κόμματα όσο και από άλλα που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αλλά έστειλαν τις γνώμες τους, κατέληξε το θέμα της φετινής συνάντησης να έχει ως εξής: «Κίνδυνοι και δυνατότητες από τη διεθνή κατάσταση. Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού και το ενεργειακό πρόβλημα. Οι αγώνες των λαών, οι εμπειρίες της Λατινικής Αμερικής, η προοπτική του σοσιαλισμού». Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σύμφωνα με το Πορτογαλικό ΚΚ είχαν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Συνάντηση 70 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλες τις ηπείρους. Επίσης, θα παραβρεθούν ο Μπλέιντ Νζιμάντε - ΓΓ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η Αλέκα Παπαρήγα - ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γκενάντι Ζουγκάνοφ - Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο Φερνάντο Ραμίρες Εστενιόζ - μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και άλλα κορυφαία στελέχη των κομμάτων.

Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα πάρουν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση αναμένεται να αξιολογήσουν τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και τους αγώνες των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος. Επίσης, να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της ανόδου της κοινής δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και της συμβολής του προγράμματος των κοινών ενεργειών που είχε αποφασιστεί στην περσινή συνάντηση στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι σημαντικοί σταθμοί της δράσης αυτής ήταν η παγκόσμια καμπάνια ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και την απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, οι κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο στο Λίβανο και στο Ιράκ, οι δραστηριότητες ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη «Στρατηγική της Λισαβόνας» για την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος διεθνώς, αλλά και η πρώτη Ευρωπαϊκή Συνάντηση για τα ζητήματα Παιδείας. Επίσης, θα συζητηθούν οι καμπάνιες αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, στη Βενεζουέλα, στην Παλαιστίνη και άλλους αγωνιζόμενους λαούς, καθώς και οι πρωτοβουλίες για τα ζητήματα του σοσιαλισμού.

Σημαντική θέση στις εργασίες θα καταλάβει, μεταξύ άλλων, η επεξεργασία νέων κοινών πρωτοβουλιών, με στόχο την ενίσχυση των αντιιμπεριαλιστικών μετώπων πάλης, της επιρροής των κομμουνιστικών κομμάτων, της προβολής της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού.

Θυμίζουμε ότι πέρσι, η 7η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη του 2005, με θέμα «Σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Η εναλλακτική διέξοδος των κομμουνιστών». Και σ' αυτή τη Διεθνή Συνάντηση η συμμετοχή των κομμάτων ήταν αξιοσημείωτη, με την παρουσία αντιπροσωπειών από 73 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ενώ και άλλα κόμματα απέστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα και παρεμβάσεις. Η 8η Διεθνής Συνάντηση στη Λισαβόνα συνεχίζει την παράδοση των πετυχημένων προηγούμενων συναντήσεων που είχε φιλοξενήσει το ΚΚΕ στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Κούβα η 22η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (2022-03-09 00:00:00.0)
Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (2013-11-08 00:00:00.0)
Από 8 έως 10 Νοέμβρη στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας (2013-05-14 00:00:00.0)
Η 10η Διεθνής Συνάντηση στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας (2008-11-16 00:00:00.0)
Ανοίγει νέο γύρο αντιπαραθέσεων, πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (2008-02-19 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της 8ης Διεθνούς Συνάντησης στα Λισαβόνα (2006-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ