Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Η 10η Διεθνής Συνάντηση στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας

Ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή 21 Νοέμβρη

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την 10η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 21-23 Νοέμβρη στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και φιλοξενείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, στην οποία συμμετέχει και το ΚΚΕ. Το θέμα της Συνάντησης που αποφασίστηκε το καλοκαίρι σε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας των Κομμάτων είναι: «Νέα φαινόμενα στη διεθνή κατάσταση. Επιδείνωση εθνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Ο αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, κυριαρχία, πρόοδο και σοσιαλισμό και η κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων».

Οι Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που γίνονται κάθε χρόνο, ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ το 1998 και επί 7 χρόνια πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Το 2006 η 8η Συνάντηση έγινε στη Λισαβόνα φιλοξενούμενη από το Πορτογαλικό ΚΚ, το 2007 στο Μινσκ με οικοδεσπότη το ΚΚ Λευκορωσίας και φέτος, όπως προείπαμε, γίνεται σε τέσσερις μέρες στη Βραζιλία.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά και οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο, «το ΚΚΕ συνέβαλε ενεργά στο να συνεχιστούν σε σταθερή ετήσια βάση Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Από κοινού με άλλα κόμματα πρότεινε και εργάστηκε για να διενεργούνται οι Συναντήσεις αυτές σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο, να διαμορφωθεί Ομάδα Εργασίας ανοιχτή στις συνεδριάσεις και στα άλλα κόμματα, ώστε συλλογικά να καθορίζεται το θέμα των Συναντήσεων. Να διευρυνθούν με νέα Κόμματα Κομμουνιστικά και Εργατικά που διώκονται, βρίσκονται υπό διαμόρφωση και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και πήρε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη κοινών δράσεων.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) πρέπει να συνεχιστούν. Στο επίκεντρο των ΔΣΚΕΚ είναι ανάγκη να εξακολουθήσουν να βρίσκονται τα ζητήματα της πάλης κατά του αντικομμουνισμού, οι εκτιμήσεις των βασικών τάσεων στο σύγχρονο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η ανάπτυξη της αντίστασης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη, το ταξικό συνδικαλιστικό ρεύμα, η πάλη για την ειρήνη και τα άλλα κινήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αξιοποιώντας τη θετική και την αρνητική πείρα, είναι ανάγκη να παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των ετήσιων κατευθύνσεων δράσης των ΔΣΚΕΚ με την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών των κομμάτων και ομάδων, με την ευρύτερη δυνατή διάδοση και ζύμωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ