Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Χαιρετιστήρια μηνύματα απ' όλο τον κόσμο

Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα για τα 90χρονα του ΚΚΕ

Πολλά είναι τα μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο που φτάνουν στην ΚΕ του ΚΚΕ, για την επέτειο των 90 χρόνων ζωής και δράσης του. Τα αδελφά κόμματα αναγνωρίζουν την προσφορά του ΚΚΕ, τους ηρωικούς αγώνες του, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει σήμερα τόσο στην Ελλάδα για την ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος, όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την ανασύνταξη του κομμουνιστικού κινήματος. Λόγω χώρου, δεν ήταν δυνατό να δημοσιευτούν όλα τα μηνύματα σήμερα. Θα συνεχίσουμε τη δημοσίευσή τους στις επόμενες μέρες.

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

«Με την ευκαιρία της επετείου των 90 χρόνων του ΚΚΕ δεχτείτε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές και τους επαναστατικούς χαιρετισμούς του ΚΚ Κούβας.

Είμαστε σίγουροι ότι και με αυτή την ευκαιρία και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν γι' αυτή την επέτειο, θα επιβεβαιωθούν οι ηρωικές αγωνιστικές παραδόσεις των Ελλήνων κομμουνιστών για τη λευτεριά, τη Δικαιοσύνη και ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και για όλη την ανθρωπότητα.

Θέλουμε, για άλλη μια φορά, να σας εκφράσουμε τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μας για την αλληλεγγύη που το ΚΚΕ έχει προσφέρει, με πολύ ενεργητικό και συνεπή τρόπο, στο λαό και την Επανάσταση. Ειδικότερα για την πάλη που διεξάγει για την απελευθέρωση των 5 συμπατριωτών μας Κουβανών, που βρίσκονται παράνομα φυλακισμένοι στις φυλακές των ΗΠΑ εδώ και 10 χρόνια, επειδή αντιπάλεψαν την τρομοκρατία ενάντια στην Κούβα.

Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τη θέληση του ΚΚ Κούβας να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τους δεσμούς αδελφοσύνης και φιλίας ανάμεσα στους λαούς και τα κόμματά μας.

Αδελφικά

Φερνάντο Ρεμίρες ντε Εστενιός

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Αξιότιμοι σύντροφοι!

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Επαναστατικού Κόμματος Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ) συγχαίρει το Κομμουνιστικό Κόμμα όλων των αγωνιζόμενων εργαζομένων της Ελλάδας με την 90ή επέτειο της ίδρυσης του ΚΚΕ - Κόμματος νέου τύπου, κόμματος της εργατικής τάξης, κόμματος της επαναστατικής δράσης.

Το κόμμα σας έχει ένδοξη ιστορία αγώνων, την οποία μελετάμε και για την οποία εκτιμάμε βαθιά το ΚΚΕ. Για πολλά χρόνια, οι κομμουνιστές δρούσαν σε συνθήκες σκληρότατης αντίδρασης και βαθιάς παρανομίας. Τα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου το ΚΚΕ ηγήθηκε της αντιφασιστικής αντίστασης και του αντάρτικου. Το Κόμμα στάθηκε όρθιο στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές, πέρασε από εξορίες και φυλακές. Δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές και νέοι κομμουνιστές έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση της απελευθέρωσης από τη δικτατορία, στην πάλη για τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων της εργασίας.

Πιστός σύμμαχος του Κόμματος είναι η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, που χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού σε όλο τον κόσμο, μετά την οργανωμένη ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου της Αθήνας ενάντια στη φιλοφασιστική «δικτατορία των συνταγματαρχών». Αυτές τις μέρες η ΚΝΕ, μαζί με το ΚΚΕ, γιορτάζει την 40χρονη επέτειο από τη μέρα της ίδρυσής της. Συγχαίρουμε τους νέους κομμουνιστές της ΚΝΕ και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν να μελετούν επιτυχώς τον κομμουνισμό, να κατακτούν τις δεξιότητες της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ιδιαίτερα το γεγονός πως το ΚΚΕ σε πολύ βαριές συνθήκες αντίδρασης κατόρθωσε να διατηρήσει τον ορθόδοξο μαρξιστικό, επαναστατικό του χαρακτήρα. Στα κρίσιμα για το κομμουνιστικό κίνημα χρόνια (1989 - 1991), ακόμη και πριν τη διάλυση του ΚΚΣΕ, το ΚΚΕ κατάφερε να κατανοήσει την ουσία της προδοτικής γραμμής του Γκορμπατσόφ και ανέλαβε αποφασιστικά βήματα για το διαχωρισμό από τους δικούς του οπορτουνιστές και τη διατήρηση του κομμουνιστικού χαρακτήρα της οργάνωσης ως κόμματος της εργατικής τάξης.

Αυτή η πείρα είναι, αναμφισβήτητα, εξαιρετικά σημαντική για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στην ανάπτυξη του οποίου το ΚΚΕ δίνει πολλές δυνάμεις. Συγχαίρουμε όλους τους κομμουνιστές της Ελλάδας (του ΚΚΕ και της ΚΝΕ) με την επέτειό τους! Ευχόμαστε στους συντρόφους δημιουργικές επιτυχίες στην αξιοποίηση της επιστήμης του μαρξισμού για την οργάνωση του πιο πλατιού ταξικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Η ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ συγχαίρει τους εργαζόμενους της Ελλάδας με τα 90 χρόνια του ένδοξου ηρωικού αγώνα και εύχεται στους συντρόφους νέες επιτυχίες στα μέτωπα των ταξικών μαχών. Οι Κομμουνιστές της Ρωσίας είναι μαζί σας στην ίδια ταξική γραμμή πάλης! Δε θα αποκλίνουμε από το δρόμο που επιλέξαμε! Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Με εντολή της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ

Ο πρώτος Γραμματέας Βίκτορ Τιούλκιν

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

Σύντροφοι,

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας απευθύνω θερμούς επαναστατικούς χαιρετισμούς στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με αφορμή την 90ή επέτειο της ίδρυσής του. Χαιρετίζουμε όλα τα μέλη και τους αγωνιστές του κόμματός σας, που έχουν υπηρετήσει ανιδιοτελώς την εργατική τάξη.

Οι Ελληνες κομμουνιστές ήταν πιστοί στον εαυτό τους, στην εργατική τάξη, στην υπόθεση του κομμουνισμού, με πολλούς να έχουν πληρώσει με τη ζωή τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και ενάντια στο φασισμό.

Για δεκαετίες, η ελληνική εργατική τάξη έχει εναποθέσει την πίστη της στο κόμμα σας, στην ηγεσία σας, και στην ανυποχώρητη δέσμευση με πολλούς αγώνες για τη λήξη της κατοχής, στην πάλη ενάντια στη δικτατορία, στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των εργατών και στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας.

Ενισχύονται οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις και επιδεικνύουν μεγαλύτερη αντίσταση στον ιμπεριαλισμό όπως έχει γίνει εδώ και μια δεκαετία και παραπάνω. Σήμερα, ο ιμπεριαλισμός υφίσταται μαζικές οικονομικές αναταραχές και επιχειρεί να αναγκάσει την εργατική τάξη να πληρώσει για την κρίση του καπιταλισμού. Η ανάγκη για ενότητα και αντίσταση είναι επιτακτική.

Σήμερα, το κόμμα σας στέκεται στο κέντρο των σημερινών προσπαθειών για την ανασύνταξη ενός ισχυρού μαχητικού διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ηρθε η στιγμή για μια πιο ενισχυμένη συνεργασία και ενότητα ανάμεσα στις κομμουνιστικές δυνάμεις, τόσο εδώ στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Χαιρετίζουμε το κόμμα σας και όλα τα μέλη του σ' αυτήν την ελπιδοφόρα περίσταση. Είμαστε πεπεισμένοι πως τη χρονιά που θα γιορτάσετε την εκατονταετία ο πλανήτης μας θα έχει βιώσει πολλές αλλαγές, αλλά και την παραπέρα αποδυνάμωση του ιμπεριαλισμού, καθώς οι καταπιεσμένοι λαοί θα ξεσηκωθούν να πάρουν αυτά που ο καταπιεστής δεν τους δίνει.

Με αντιιμπεριαλιστικούς χαιρετισμούς,

Γιουτζίν ΜακΚάρταν

Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πέρασαν 90 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τα 90 χρόνια της δράσης του αποδεικνύουν τη μεγάλη ιστορική σημασία αυτού του γεγονότος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διακρινόταν από την αρχή ως πολιτική δύναμη που υπεράσπιζε θαρραλέα και ασυμβίβαστα τα βασικά συμφέροντα των εργαζόμενων της Ελλάδας. Ενώ την περίοδο της φασιστική κατοχής της Ελλάδας κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μετατράπηκε σε κόμμα ηρώων, που με το όπλο στο χέρι υπεράσπιζαν την Πατρίδα. Το ΚΚΕ έγινε ηγετική δύναμη στην πάλη του ελληνικού λαού για πραγματική λαοκρατία και ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ποτέ δεν έχανε την επαφή του με τις εργαζόμενες μάζες. Ηταν και παραμένει η κύρια οργανώτρια δύναμη στην πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την κοινωνική δικαιοσύνη. Το ΚΚΕ είναι οργανωτής και ο κύριος βοηθός του συνδικαλιστικού και του εργατικού κινήματος της Ελλάδας, που πετυχαίνει εκπληκτικά αποτελέσματα στην ανειρήνευτη πάλη με τις κυρίαρχες τάξεις, με το διεθνές κεφάλαιο. Σήμερα, το ΚΚΕ είναι αναμφισβήτητα αναγνωρισμένος και ισχυρός πανεθνικός ηγέτης των εργαζομένων της Ελλάδας στην καθημερινή, πραγματική πάλη για τα κοινωνικά δικαιώματα και μια πραγματικά δημοκρατική ευημερούσα κοινωνία με την κομμουνιστική έννοια αυτής της λέξης!

Η Κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, για το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Το ΚΚΕ δίνει το παράδειγμα της γνήσια λενινιστικής αξιοποίησης του βήματος του κοινοβουλίου για τον ιδεολογικό εξοπλισμό του λαού και τη συσπείρωσή του γύρω από συγκεκριμένα ζωτικά προβλήματα, όσο και γύρω από κοινά ταξικά καθήκοντα, που προβάλλουν ενώπιον των εργαζομένων.

Τα πιο δύσκολα χρόνια, αμέσως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη συντριβή του ΚΚΣΕ, το ΚΚΕ ανέλαβε πρωτοπόρο ρόλο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Το συγκριτικά γρήγορο ξεπέρασμα του σοκ και της διασποράς, η αναγέννηση του ενιαίου μετώπου των κομμουνιστικών και των εργατικών κομμάτων στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της καθολικής αντίδρασης και της επίθεσης στην κομμουνιστική ιδεολογία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τεράστιες προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του υπό τη διεύθυνση της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα, οφείλεται σε όλο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, σε όλους τους κομμουνιστές μέλη του ΚΚΕ!

Αγαπητοί σύντροφοι, εκτιμούμε το έργο σας, την αντοχή σας και την ετοιμότητά σας να στηρίξετε σε δύσκολες στιγμές τους συντρόφους σας του εξωτερικού στην πάλη για το σοσιαλισμό και ένα δίκαιο κόσμο!

Σας ευχόμαστε επιτυχία στο όνομα των συμφερόντων των εργαζομένων της Ελλάδος, στο όνομα του λαμπρού μέλλοντος για την Ελλάδα, στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο!

Η Κεντρική Επιτροπή του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας στέλνει τους επαναστατικούς χαιρετισμούς του σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το Κόμμα σας έχει μια ένδοξη ιστορία που έχει δημιουργηθεί από τις γενεές του ηρωικού λαού. Η αλύγιστη αποφασιστικότητά τους στην πάλη ενάντια στην καταπίεση έχει γίνει παράδειγμα για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον πλανήτη.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μπαίνει στη δέκατη δεκαετία του αγώνα του ενάντια στην εξουσία του στρατιωτικοποιημένου κεφαλαίου που επιβάλλει την παγκόσμια ηγεμονία του. Είμαστε σίγουροι ότι οι Ελληνες σύντροφοί μας θα ηγηθούν συνεχώς στον αγώνα και θα κάνουν το επόμενο βήμα εμπρός, μαζί με την ώριμη και μαχητική νεολαιίστικη οργάνωση - την ΚΝΕ, με τις πρωτοπόρες ενώσεις των αγροτών και ολόκληρου του προοδευτικού λαϊκού κινήματος.

Θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να εκφράσουμε τη βαθιά μας εκτίμηση στο ΚΚΕ για τα επιτεύγματά του. Εχετε δείξει το σωστό τρόπο να οργανώνεται ο λαός στην πάλη για τα δικαιώματά του και την εξουσία. Εχετε επίσης συνεισφέρει πολύτιμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, ενισχύοντας την ενότητά του και εμπλουτίζοντας την ιδεολογία και τη θεωρία του.

Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ