• Επιχείρηση αλλοίωσης της σύνθεσης της Βουλής με... υφυπουργούς από την κυβέρνηση
  • Αναβλήθηκε για την Τρίτη η ονομαστική ψηφοφορία
  • Αποσύρθηκε η τροπολογία για το φυσικό αέριο
  • - Με μια κυβερνητική επιχείρηση εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που σαφώς υποβάθμισε τη λειτουργία της Βουλής, έληξε χτες η συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο... - 1997-07-12 00:00:00.0"/>
  • Επιχείρηση αλλοίωσης της σύνθεσης της Βουλής με... υφυπουργούς από την κυβέρνηση
  • Αναβλήθηκε για την Τρίτη η ονομαστική ψηφοφορία
  • Αποσύρθηκε η τροπολογία για το φυσικό αέριο
  • - Με μια κυβερνητική επιχείρηση εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που σαφώς υποβάθμισε τη λειτουργία της Βουλής, έληξε χτες η συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο... - 1997-07-12 00:00:00.0" /> Πλαγίως... στους ιδιώτες η ΔΕΗ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 12 Ιούλη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    Πλαγίως... στους ιδιώτες η ΔΕΗ
    • ΚΚΕ: "Οχι" στην έμμεση ιδιωτικοποίηση
    • Επιχείρηση αλλοίωσης της σύνθεσης της Βουλής με... υφυπουργούς από την κυβέρνηση
    • Αναβλήθηκε για την Τρίτη η ονομαστική ψηφοφορία
    • Αποσύρθηκε η τροπολογία για το φυσικό αέριο

    Με μια κυβερνητική επιχείρηση εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που σαφώς υποβάθμισε τη λειτουργία της Βουλής, έληξε χτες η συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης ανάμεσα στα άλλα και το άρθρο που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να συστήνουν θυγατρικές εταιρίες της ΔΕΗ.

    Αν και είχε προκηρυχτεί ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, διέκοψε τη συνεδρίαση, έπειτα από αντιδράσεις για την πρακτική της κυβέρνησης να αντικαταστήσει βουλευτές της που έλειπαν, με... υφυπουργούς από το Υπουργικό Συμβούλιο που γινόταν σε άλλη αίθουσα του Κοινοβουλίου! Περίπου 15 υφυπουργοί μπήκαν... τρέχοντας μαζικά στην αίθουσα συνεδριάσεων προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εφ' όσον αλλοιώθηκε η σύσταση του Θερινού Τμήματος.

    Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη σπουδή στο όλο θέμα ιδιαίτερα από τη στιγμή που δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Αν. Πεπονής και ο Κ. Κουλούρης, δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο. Η ψηφοφορία θα γίνει κανονικά την Τρίτη, ύστερα από την πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής να διακόψει τη συνεδρίαση. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (νωρίτερα) η υπουργός Ανάπτυξης απέσυρε την τροπολογία για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που είχε χαρακτηριστεί "σκανδαλώδης".

    Τα κερδοφόρα τμήματα στους ιδιώτες

    Επί της ουσίας της συζήτησης του σχετικού άρθρου, το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια "έμμεσης ιδιωτικοποίησης". Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του, Σταύρος Παναγιώτου,"κάθε κερδοφόρο κομμάτι θα παραχωρείται σε ντόπια ή ξένη μεγάλη εταιρία, πολυεθνική συνήθως και θα προβάλλεται η δικαιολογία ότι δήθεν συμμετέχει και η ΔΕΗ με ένα ποσοστό π. χ.5%". Επίσης επισήμανε ότι "δεν προβλέπεται η ασφάλιση των εργαζομένων στις θυγατρικές εταιρίες, στον ασφαλιστικό φορέα της επιχείρησης". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,στη δική του παρέμβαση τόνισε ότι "προωθείται παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γιατί ήρθαν δύο νομοσχέδια. Το ένα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και να το προωθούν μέσω της ΔΕΗ, στην οποία επιβάλλουν τις δικές τους τιμές και ήρθε και ένα άλλο νομοσχέδιο για τον δήθεν εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ που μετατρέπει αυτές τις εταιρίες σε πολυμετοχικές ακριβώς στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης". Καταλήγοντας επισήμανε ότι "εκχωρείται η εκμετάλλευση της περιουσίας (σ. σ. της ΔΕΗ) στους ιδιώτες και η ΔΕΗ κρατάει τα έξοδα για τη συντήρηση αυτής της περιουσίας".

    Εκ μέρους της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, υποστηρίχτηκε ότι η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να γίνει ανταγωνιστική και κυρίως να διεισδύσει μέσω των θυγατρικών εταιριών που θα δημιουργήσει στην αγορά των Βαλκανίων προσθέτοντας ότι είναι επείγον αυτό να γίνει σήμερα. Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Πεπονής προτείνοντας τη δημιουργία μεν θυγατρικών επιχειρήσεων με ιδιώτες, όμως με τη ΔΕΗ μέτοχο στο 51% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ όταν η πρόταση δεν έγινε δεκτή δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, θέση που συμμερίστηκε με βάση το ίδιο περίπου σκεπτικό και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κίμωνας Κουλούρης. Εντύπωση προκάλεσε δε και η παρατήρηση της... εισηγήτριας του νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ Μαρίας Αρσένη, που έκανε λόγο για "διατυπώσεις του άρθρου που ίσως, μπορεί να δημιουργήσουν απρόβλεπτες περιπέτειες"...

    Η Νέα Δημοκρατία στήριξε τη λογική του συγκεκριμένου άρθρου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προχειρότητα στη σύνταξή του, ενώ ο Στ. Μάνος έκανε λόγο για την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης απελευθέρωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο. Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο εκπρόσωπός του Γιάννης Δραγασάκης πρότεινε ανάκληση της τροπολογίας, όμως επαναφορά του θέματος του "νέου ρόλου της ΔΕΗ" (; ) με ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.

    Προνόμια στις πολυεθνικές

    Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, στο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορούσε την αγορά των πετρελαιοειδών, επισημαίνοντας πως τα όσα προβλέπει οδηγούν στη δυνατότητα των μεγάλων εταιριών πετρελαιοειδών να ανοίγουν μόνες τους πρατήρια πώλησης καυσίμων οδηγώντας έτσι στο κλείσιμο αντίστοιχες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην ανεργία. Οσον αφορά το θέμα της λαθρεμπορίας καυσίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν αντίθετοι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπει πρόστιμα στους παραβάτες, όχι όμως και την επιβολή ποινικών κυρώσεων.

    Τέλος όσον αφορά την τροπολογία (σε μέγεθος... νομοσχεδίου) που είχε καταθέσει για ψήφιση η υπουργός Ανάπτυξης, αυτή αποσύρθηκε μετά από την επισήμανση της Β. Παπανδρέου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε θέλουν να συζητηθεί, ενώ παρόμοιο αίτημα είχε καταθέσει και ο πρόεδρος της Βουλής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, για τη διαδικαστική πλευρά του θέματος υποστηρίχτηκε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να συζητηθεί η τροπολογία, πρέπει να τη φέρει ως νομοσχέδιο αν και, όπως επισημάνθηκε - ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έχει - το Κομμουνιστικό Κόμμα διαφωνεί με το περιεχόμενο. Πάντως η υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε εξαιρετικά επείγουσα την τροπολογία, δηλώνοντας ότι θα την επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία μέσα στο καλοκαίρι.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ