Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί ανασχηματισμών και άλλων τινών

Δεν είναι χωρίς στοιχεία εντυπωσιασμού η είδηση ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ε. Γιαννόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα πάτρια χώματα της Πελοποννήσου, βρήκε χρόνο μεταξύ δυο χορών να πει ότι "δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος της δεκαετίας του '80 για τους ανασχηματισμούς, που δημιούργησαν τόσα προβλήματα".

Ο εντυπωσιασμός δε γίνεται ίσως ευχερώς αντιληπτός. Στο κάτω κάτω, γιατί να μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα με τους ανασχηματισμούς; Αν έχει τέτοια, ας τα αντιμετωπίσει μόνο του.

***

Η πηγή του εντυπωσιασμού μας, όμως, δε βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στο ότι βλέπουμε πως και ο κ. Γιαννόπουλος προστίθεται στις τάξεις εκείνων που αρχίζουν να κάνουν κριτική στο "ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80".

Το ότι οι τάξεις αυτές φουσκώνουν, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το σύνθημα έχει ήδη επιδεξίως δοθεί από τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη και έχει, μάλιστα, επισύρει και απαντήσεις δίκην ανυπόγραφων αφισών. Τι σημαίνει, όμως, αυτό το σύνθημα;

Σημαίνει απλώς μια γενική στροφή της κατάστασης. Μέχρι τα τέλη της 10ετίας του '80, το ΠΑΣΟΚ ήταν, για την κυρίαρχη τάξη, το "ζαχαρωτό" κόμμα της. Το κόμμα, δηλαδή, εκείνο που το είχε για όταν ήταν διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις. Βέβαια, παραχωρήσεις που ως μόνο στόχο (και, συχνά, ως μόνο αποτέλεσμα) είχαν την ακόμη μεγαλύτερη στερέωσή της στη θέση της, αλλά, πάντως, παραχωρήσεις πραγματικές και, καμιά φορά, σημαντικές. Ωστόσο, η κατάσταση έχει ριζικά αλλάξει. Τώρα, η κυρίαρχη τάξη δεν είναι διατεθειμένη για καμία παραχώρηση και το έχει δείξει πολύ καθαρά. Το ΠΑΣΟΚ το θέλει ως κυβέρνηση για να παραστήσει το "λαϊκό κόμμα που ΔΕΝ κάνει παραχωρήσεις". Αυτό, όμως, απαιτεί και προσαρμογές. Η αμεσότερη είναι η λήθη του ΠΑΣΟΚ της περιόδου των παραχωρήσεων, δηλαδή, της 10ετίας του '80. Εξ ου οι ήδη όλο και βιαιότερες επιθέσεις ενάντια στον Α. Παπανδρέου, μια ήδη ολοφάνερη προσπάθεια μείωσής του κλπ.

***

Φαίνεται ότι τώρα προσχωρεί και ο κ. Γιαννόπουλος. Αυτό μάλλον πρέπει να σημαίνει το ότι θυμήθηκε τη δεκαετία του '80, ενώ τελειώνει η του '90. Αλλωστε, έχει ένα αισθητήριο σ' αυτά: Είναι ο πρώτος και, δημόσια τουλάχιστον, μέχρι στιγμής ο μόνος ο οποίος συνέλαβε τα προτερήματα του Ιδιωνύμου και του ΑΝ 509. Γι' αυτό, αξίζει να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις του...

Θ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ