Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατολισθήσεις απειλούν ανθρώπινες ζωές

Μια φοβερή κατολίσθηση στα φράγματα του Νέστου (για το οποία έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν) έφερε ξανά το θέμα στην επικαιρότητα. Τουλάχιστο στο Νομό Δράμας, μια και τα αθηναϊκά ΜΜΕ αρκούνται στις δηλώσεις του Πάγκαλου για την "κάλυψη των εγκληματιών" από αυτούς που αντιδρούν στη ΣυνθήκηΣΕΝΓΚΕΝ,τις υγιεινές χορτόσουπες της κυρίας Δάφνης (λέγε με Ρέππα) και τα εκσυγχρονοκεντροαριστερά σενάρια των Τσουκάτου - Πανταγιά - Κύρκου - Παπαγιαννάκη - Δαμανάκη και δε συμμαζεύεται.

Ενα χρόνο πριν

Από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη σταμάτησε να κυλά ο Νέστος κατάντι των φραγμάτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη γεωργία και τα υπόγεια ύδατα της περιοχής. Το Νοέμβρη του 1996 ζημιά στο δεύτερο θυρόφραγμα είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το υπόγειο του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής. Κανένας ποτέ δεν έμαθε την πλήρη έκταση της καταστροφής. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το απόρρητο αφορούσε στρατιωτικά μυστικά, άντε κι ορισμένες πτυχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Οχι όμως και τις... πατάτες της ΔΕΗ. Οι κατολισθήσεις σ' όλη την περιφέρεια της λίμνης του Θησαυρού,όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Καλημέρα κυρά - ΓΗ",ήταν συνεχείς. Οπου το νερό έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών επιστημόνων "το έδαφος της περιοχής είναι σαθρό κι επειδή τα πρανή των λιμνών είναι κατακόρυφα".Ομως με βάση αυτά τα δυο στοιχεία δεν έπρεπε να σχεδιαστούν τα φράγματα. Οι ίδιοι επιστήμονες διατύπωσαν την άποψη ότι "οι κατολισθήσεις θα συνεχίζονται και θα αυξάνονται" κι ότι τελικά "η ΔΕΗ θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να εγκαταλείψει το έργο".

Τυχαία δεν υπήρξαν θύματα

Στα μέσα του Απρίλη έγιναν εκτεταμένες κατολισθήσεις κοντά στη γέφυρα Παπάδων που πρόσφατα είχε φτιάξει η ΔΕΗ. Ξεκίνησαν από ύψος εκατό μέτρων από την επιφάνεια της λίμνης, που διαμορφώθηκε στο σημείο αυτό με τη δημιουργία του φράγματος Θησαυρού. Το μέγεθός τους ήταν τέτοιο που συμπαρέσυραν και το οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το Σιδερόνερο και τη Σκαλωτή με τον υπόλοιπο νομό. Το μήκος της λίμνης που σχηματίστηκε είναι σαράντα χιλιόμετρα και φτάνει μέχρι τις παρυφές των χωριών Ποταμοί και Πέρασμα. Οι κλίσεις των πρανών είναι πολύ μεγάλες και η κοίτη του ποταμού σε μεγάλο βάθος. Οταν συνεπώς ανυψώνεται η στάθμη της λίμνης θα διαβρέχονται τα χαλαρά και εύθραυστα εδάφη, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται λόγω βαρύτητας, όπως ήδη αναφέραμε. Μάλιστα στη διαδρομή μεταξύ των δυο φραγμάτων Πλατανόβρυσης και Θησαυρού διαδραματίζονται συνεχώς κατολισθήσεις που μπορεί να παρατηρήσει ο καθένας.

Κι ορισμένα ερωτηματικά

Ας ξεκινήσουμε με την απροθυμία της συστηματικής έρευνας από τη ΔΕΗ γύρω από το τι ακριβώς συμβαίνει στο βυθό της λίμνης, το μέγεθος των επιπτώσεων στα πρανή του ταμιευτήρα, την ανυπαρξία μελέτης για την κίνηση των στερεών στην κοίτη του ποταμού, αλλά και τη μακροβιότητα του έργου και εν τέλει τη χρησιμότητα του φράγματος. Να κλείσουμε με τη "φροντίδα" της ΔΕΗ να αποκαταστήσει την επικοινωνία της Δράμας με τα χωριά που αναφέραμε κατασκευάζοντας ένα δρόμο λίγα μέτρα μακριά από αυτόν που κατακρημνίστηκε. Αντί γι' αυτές τις προχειρότητες θα έπρεπε να κατασκευαστεί μια ασφαλής παρακαμπτήριος. Γιατί μπορεί αυτή τη φορά από σύμπτωση να μη θρηνήθηκαν θύματα, τίποτα όμως δεν αποκλείει αυτό να συμβεί την επόμενη φορά. Και τότε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ο νομάρχης που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει; Η διοίκηση της ΔΕΗ; Η μήπως η υπερυπουργός "Ανάπτυξης"; Τότε όλοι θα νίπτουν τας χείρας τους ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι κι ο ένας θα ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον. Πριν μπούμε σ' ένα τέτοιο τοπίο που δεν επιθυμεί κανείς, καλό θα είναι να παρθούν μέτρα. Προτάσεις υπάρχουν. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και συνειδητοποίησης από τους φιλελεύθερους κυβερνώντες, που αρέσκονται στην προσωνυμία "σοσιαλιστές", ότι οι ανθρώπινες ζωές ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να κοστολογούνται όπως λ.χ. οι πατάτες μετά από κάποιο ατύχημα.Πρέπει να αποτρέπονται τουλάχιστο αυτά που μπορούν να προβλεφτούν. Και η περίπτωση των φραγμάτων ανήκει σ' αυτή την περίπτωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ