Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥ ΕΣΡ ΣΤΟΝ "ΑΝΤΕΝΝΑ"
Ουσιαστική παρέμβαση στα τηλεοπτικά "σκουπίδια"

Με μια ουσιαστική παρέμβαση στα επικίνδυνα "σκουπίδια" των "ριάλιτι σόου", ξεκίνησε τη θητεία του το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Με μια σημαντική, για τα μέχρι τώρα δεδομένα, απόφαση το ΕΣΡ, εκτός από πρόστιμο για πρώτη φορά επιβάλλει και προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού. "Αποδέκτης" των ποινών είναι ο ΑΝΤΕΝΝΑ και η εκπομπή "Κεντρί". Το ΕΣΡ διαπίστωσε "πληθώρα παραβάσεων" στην εκπομπή η οποία αναφερόταν στην ανήλικη από το Αίγιο και στην οικογένειά της. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ και η εν λόγω εκπομπή, επιχείρησαν τη διαπόμπευση της οικογένειας και "έστησαν" το δικαστήριο των.. αθώων "ενόχων".

Σωρευτική παραβίαση πολλών διατάξεων

Το ΕΣΡ και με χτεσινή του ανακοίνωση αναφέρεται διεξοδικά στο σκεπτικό με το οποίο επιβλήθηκαν στον ΑΝΤΕΝΝΑ πρόστιμο 100 εκατομμυρίων και αναστολή της λειτουργίας του για 10 λεπτά επί πέντε μέρες, την ώρα που προβαλλόταν η επίμαχη εκπομπή. Ενα ουσιαστικό επίσης στοιχείο της εν λόγω απόφασης, είναι ότι το ΕΣΡ - και αυτό γίνεται στη χώρα μας για πρώτη φορά - κάνει "σύσταση" στο σταθμό του Μ. Κυριακού την ώρα της αναστολής να προβάλει οπτικοακουστικά το σκεπτικό της απόφασης, "ώστε το περιεχόμενό της να γίνει γνωστό και κατανοητό από το κοινό της εκπομπής". Το ΕΣΡ επέβαλε τις κυρώσεις λαμβάνοντας υπόψη του τη σωρευτική παραβίαση πολλών διατάξεων, τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα των παραβιάσεων, που "αφορούσαν ανήλικο τέκνο και πρόσωπα ανήμπορα υπεράσπισης".

Ομόφωνα το ΕΣΡ, μετά από εισήγηση του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη και διεξοδική συζήτηση, διαπίστωσε ότι στην επίμαχη εκπομπή παραβιάστηκαν "σωρευτικά πλείστες, όσες διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας, της νομοθεσίας και του Συντάγματος και κυρίως διατάξεις, που αποβλέπουν στην προστασία της προσωπικότητας και ελεύθερης ανάπτυξης των ανηλίκων, καθώς και κανόνες που επιβάλλουν τον απόλυτο σεβασμό της αξιοπρέπειας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και του τεκμηρίου αθωότητας, όλων των προσώπων χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις".Στην ανακοίνωση του ΕΣΡ, περιγράφονται αναλυτικά όλες οι παραβιάσεις και επισημαίνεται ότι με τη συγκεκριμένη εκπομπή, έγινε δημόσια τηλεοπτική διαπόμπευση και κοινωνικός στιγματισμός ολόκληρης της οικογένειας. Οι τηλεπαρουσιαστές "εμφανίστηκαν ν' αναλαμβάνουν και ν' ασκούν ρόλους και ευθύνες κοινωνικού τιμωρού και τιμητή υποκαθιστώντας τη Δικαιοσύνη".Οδήγησαν έτσι την οικογένεια σε "κοινωνική απομόνωση ενθαρρύνοντας τον εξευτελισμό της με δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος της, που βασίζονται στην ασθένεια - την ψυχική αναπηρία των μελών της".

Το ΕΣΡ επαναλαμβάνει, επίσης, ότι οι κυρώσεις, όποιες και αν είναι, αποσκοπούν στην άσκηση παιδευτικού ρόλου και στη διάπλαση νέας "επικοινωνιακής συνείδησης".

Προκαλούν το δημόσιο αίσθημα

Οι υπεύθυνοι του ΑΝΤΕΝΝΑ, από την άλλη πλευρά, αντί να συναισθανθούν την ευθύνη τους, απέναντι σε όλα τα μέλη της οικογένειας, που "δέχτηκε" τις τραγικές συνέπειες, της κατάφωρης παραβίασης της ιδιωτικής τους ζωής, σε ανακοίνωσή τους, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Και πολύ περισσότερο, επιμένουν, ουσιαστικά, στη διαπόμπευση ενός "ειδικού" παιδιού, ανήμπορου ν' αντισταθεί και να προστατευτεί από την αδηφάγο "κάμερα", που κινείται στο παιχνίδι του κέρδους και της τηλεθέασης. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, λοιπόν, δίχως αιδώ, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η εκπομπή "Κεντρί" και μάλιστα "κατά γενική ομολογία" (!), ήταν "αφιερωμένη στην ανάγκη προστασίας των ανηλίκων"... Την "πληθώρα των παραβιάσεων" σε βάρος μιας ολόκληρης οικογένειας, τη μεταφράζει σαν "προσπάθεια φίμωσης" του σταθμού, καλώντας ανώτατα στελέχη της ΝΔ, με πρώτους τον Κ. Μητσοτάκη και Μ. Εβερτ, να καταδικάσουν την απόφαση. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, τις επόμενες μέρες θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να μη γίνει εκτελεστή η απόφαση του Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΣΡ, υπογράμμισε ότι "προφανώς" ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ έχουν "λάβει την απόφαση να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο". Και αυτό φυσικά, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα "πονέσει".

Ο σύλλογος προστασίας τηλεθεατών

Δίκαιη και τολμηρή, χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΣΡ, ο Σύλλογος Προστασίας Τηλεθεατών,σε σχετική του ανακοίνωση. Η ποινή του Συμβουλίου για την εκπομπή "Κεντρί", "ταρακούνησε, καθώς φαίνεται, τα λιμνάζοντα και όζοντα ύδατα του τηλεοπτικού σκηνικού". Ο Σύλλογος επίσης, σχετικά με τις αντιδράσεις για "διώξεις", επισημαίνει: "Οσο για τους ανασύροντες το εύκολο επιχείρημα περί "πολιτικής διώξεως" και τους αυτόκλητους υπερασπιστές της "ελεύθερης ενημέρωσης" (που πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσουν σε εμάς αλλά και στα αθώα θύματα, των τηλεοπτικών σκουπιδιών, τι σχέση έχουν τα ανθρωποφάγα ριάλιτι σόου με την πληροφόρηση, τη δημοσιογραφική δεοντολογία και το δημόσιο συμφέρον),ας μη γελιόμαστε: αντίλυτρα πληρώνουν ή ανταπόδοση αναμένουν από τους διαπλεκόμενους κηδεμόνες!".

  • Στα πλαίσια των επαφών του με εκπροσώπους των κομμάτων, το ΕΣΡ χτες είχε συνάντηση με το γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΣΡ ήταν ο πρόεδρός του Γεώργιος Κασιμάτης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ