Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΗΠΑ
Σταματήστε την τρομοκρατία κατά του κουβανικού λαού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Κάπου 1.000 Αμερικανοί νέοι είναι πανέτοιμοι να πάρουν μέρος στο 14ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που αρχίζει αύριο στην Αβάνα, έχοντας τη διεθνή συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όμως, αρνείται, ως αυτή τη στιγμή, να χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια εξόδου.

Σχετικά με τις εξελίξεις αυτές, εκπρόσωποι της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για το Φεστιβάλ δήλωσαν στη Νέα Υόρκη: "Στις τελευταίες λίγες μέρες, αντιπρόσωποι και υποστηρικτές τους έκαναν πορείες στο Σικάγο, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της αμερικανικής νεολαίας να πάρει μέρος. Μόνο δύο άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει στη νεολαία να συμμετάσχει: η Νότια Κορέα και οι ισραηλινές αρχές κατοχής στα υψώματα του Γκολάν όπου κατοικούν Σύροι".

Αλλοι προοδευτικοί παράγοντες των ΗΠΑ εξηγούσαν ότι οι πρόσφατες βομβιστικές ενέργειες σε δύο ξενοδοχεία της Αβάνας ήταν μια νέα προσπάθεια αποτροπής τουριστών και των αντιπροσώπων του Φεστιβάλ να μεταβούν στην Κούβα. Ας σημειωθεί ότι στους τελευταίους 18 μήνες, πάνω από 72.000 Αμερικανοί μετέβησαν στην Κούβα, παρά την ταξιδιωτική απαγόρευση.

"Αυτές οι βομβιστικές ενέργειες", δήλωσε η Τζεν Πέρνα,στέλεχος της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας των ΗΠΑ, "είναι απόρροια της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργήσει ο νόμος Χελμς - Μπάρτον. Η θέση της κυβέρνησης Κλίντον για παραπέρα σύσφιξη του αποκλεισμού κατά της Κούβας βοηθάει και υποκινεί όσους θα ήθελαν να αποστερήσουν την Κούβα από το δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας της".

Επίσης, σε κύριο άρθρο με τον τίτλο "Σταματήστε την τρομοκρατία κατά του κουβανικού λαού", το "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ", όργανο του ΚΚ ΗΠΑ παρατηρεί:

"Οι πρόσφατες νίκες του κουβανικού λαού στην υπεράσπιση της σοσιαλιστικής του επανάστασης και τη διάσπαση του αμερικανικού αποκλεισμού, προκάλεσαν στη ΣΙΑ και στους μισθοφόρους της Κουβανούς φυγάδες εκρήξεις παροξυσμού. Η Κούβα έχει οικοδομήσει ένα δίκτυο πρώτης κατηγορίας ξενοδοχείων, καθώς ο τουρισμός έχει αντικαταστήσει τη ζάχαρη σαν την υπ' αριθμόν 1 πηγή εξασφάλισης ξένου συναλλάγματος.

Η Κούβα δημιούργησε αυτά τα ξενοδοχεία από κοινού με ξένο κεφάλαιο, περιλαμβανομένου του ισπανικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Σολ Μέλια", επιχειρήσεις τόσο επιτυχημένες, που πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες επισκέφθηκαν πέρσι το διαμάντι των Αντιλλών, προσθέτοντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Κούβας".

Το άρθρο διερωτάται κατόπιν: "Γιατί σιωπούν η κυβέρνηση Κλίντον και το Κογκρέσο μπροστά στην επαίσχυντη αυτή πράξη; Διότι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ένας συνεργός που παρέχει ασφαλές καταφύγιο στα γκανγκστερικά στοιχεία που εκτελούν αυτές τις επιχειρήσεις. Η ΣΙΑ εφοδιάζει με τα θανατηφόρα όπλα που χρησιμοποιούν πράκτορες μέσα στην Κούβα για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις".

"Αυτές οι βομβιστικές ενέργειες", συνεχίζει το άρθρο, "έρχονται έπειτα από τις κατηγορίες της κουβανικής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πρόσφατα ένα βιολογικό όπλο για να πλήξουν ζωτικές καλλιέργειες τροφίμων, σαν συνέχεια παρόμοιου πολέμου που συνεχίστηκε μέσα στα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό συμπίπτει με την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να χορηγήσει άδεια σε εκατοντάδες Αμερικανούς νέους να παρακολουθήσουν το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Αβάνα".

Και καταλήγει: "Η μόνη απάντηση σ' αυτές τις προκλήσεις είναι να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση Κλίντον και το Κογκρέσο να τερματίσουν τον αποκλεισμό, να ανακαλέσουν το νόμο Χελμς - Μπάρτον και να αποκαταστήσουν εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα".

Η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή (ICC) επιβεβαίωσε ότι 12.000 αντιπρόσωποι από 133 χώρες θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ. Το ίδιο αυτό όργανο ανακοίνωσε ότι προσφορές στο Ταμείο Αλληλεγγύης του έδωσαν τη δυνατότητα να χορηγήσει τα έξοδα αποστολής ενός αντιπροσώπου από καθεμιά από τις 38 χώρες, οι οποίες, λόγω τοπικών συγκρούσεων και σοβαρών οικονομικών δυσχερειών, δεν ήταν σε θέση να στείλουν πλήρεις αντιπροσωπείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ