Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης του υπουργείου

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νομοσχέδιο για τη σύσταση Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ) του πακέτου Ντελόρ 2 και του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) ως Ανωνύμων Εταιριών, με το οποίο στην ουσία μεθοδεύεται η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ιδιώτες, εξέφρασαν ομόφωνα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και των προϊσταμένων ή εκπροσώπων των Διευθύνσεων Περιφερειακής Ανάπτυξης όλης της χώρας στη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί τρίωρη στάση εργασίας. Τη συμπαράστασή της στην παραπάνω κινητοποίηση των εργαζόμενων του υπουργείου εξέφρασε με χτεσινή της ανακοίνωση και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από τη ΣΕΑ υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με τη σύσταση της ΜΟΔ και του ΕΛΚΕ ως Ανωνύμων Εταιριών:

  • Μεταφέρονται εκτός δημόσιου ελέγχου (δημόσιο λογιστικό κτλ.) αποφασιστικές για την ανάπτυξη της χώρας επιλογές, ύψους τρισ. δραχμών, όπως η διαχείριση του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, με άμεσο κίνδυνο να προωθηθούν με κρατική επιδότηση διαπλεκόμενα συμφέροντα και σκανδαλώδεις αδιαφανείς διαδικασίες.
  • Επιχειρείται η ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση - διάλυση της δημόσιας διοίκησης και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με τη μεταφορά των πιο καίριων αρμοδιοτήτων, καθώς και την αποψίλωση των υπηρεσιών από το πιο έμπειρο και ικανό στελεχιακό δυναμικό τους, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια.
  • Δεδομένης της αποτυχίας των συμβούλων διαχείρισης κατά τη χρησιμοποίησή τους στο Α ΚΠΣ, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για άλλους πειραματισμούς και χρονικές καθυστερήσεις. Εξάλλου, θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι τη σύσταση και τη λειτουργία της ΜΟΔ θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο η απορρόφηση των πόρων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΣΕΑ υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αντί της ΜΟΔ προτείνει:

  • Αναβάθμιση του οργανισμού με τη δημιουργία επιτελικής μονάδας στα πλαίσιά του.
  • Αναβάθμιση και αξιοποίηση των Διευθύνσεων Περιφερειακής Ανάπτυξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σαν κομβικών κέντρων της περιφέρειας.
  • Αναβάθμιση και αξιοποίηση των Διευθύνσεων Προγραμματισμού σαν κομβικών κέντρων των νομαρχιών.

Επίσης, αντί του ΕΛΚΕ προτείνει:

  • Αξιοποίηση και αναβάθμιση των κεντρικών, περιφερειακών υπηρεσιών καθώς και των 56 γραφείων του υπουργείου τα οποία λειτουργούν στο εξωτερικό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ