Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ελεγχο σε βάθος ζητά το ΚΚΕ

Επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των άλλων κομμάτων για τη συγκρότηση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής. Τρεις σοβαρές καταγγελίες ζητάνε απάντηση

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζήτησε χτες, με επιστολή της προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ,της ΝΔ και της Πολιτ. Ανοιξης,τη συγκρότηση νέας Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για την εξέταση καταγγελιών, σχετικά με δραστηριότητες του Οργανισμού Εργατικής κατοικίας.Ειδικότερα, η ΚΟ του ΚΚΕ ζητά, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της εξέτασης σοβαρών εκκρεμοτήτων που αφορούν στην αγορά κατοικιών από συγκεκριμένους εργολάβους - και ειδικότερα από τον γνωστό μεγαλοκατασκευαστή Μπολτσή - με όχι νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες.

Σχετικά με τις δραστηριότητες αυτές του ΟΕΚ, η Βουλή, το 1991, συγκρότησε Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, η πλειοψηφία της οποίας κατέληξε τότε σε συγκεκριμένο πόρισμα το οποίο δόθηκε στις δικαστικές αρχές για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. "Ομως - τονίζεται στην επιστολή της ΚΟ του ΚΚΕ - οι αρμόδιοι του ΟΕΚ που ανέλαβαν την ευθύνη για τον Οργανισμό μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1993 έδειξαν περιφρόνηση και στο πόρισμα και στις καταγγελίες και λειτούργησαν με τρόπο τέτοιο που ένα ουσιαστικά κλεισμένο ζήτημα το αναπαράγουν, προφανώς για σκοπιμότητες".

Σύμφωνα με την επιστολή, τα όσα συντελέστηκαν στο διάστημα από την έκδοση εκείνου του πορίσματος μέχρι την πρόσφατη αποπομπή του προέδρου του ΟΕΚ, κ. Χανακούλα,επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι τα προβλήματα στον Οργανισμό συνεχίστηκαν. Ειδικότερα - επισημαίνεται - τρία γεγονότα συνηγορούν σ' αυτό το συμπέρασμα:

Το πρώτο σχετίζεται με την απαράδεκτη - όπως χαρακτηρίζεται - στάση της Διοίκησης του ΟΕΚ στο σκάνδαλο Μπολτσή."Το πρόβλημα - σημειώνεται - ταλαιπωρεί τον Οργανισμό χωρίς κανένα λόγο. Ο επιχειρηματίας Μπολτσής, προκειμένου να διασφαλίσει τα κακώς νοούμενα συμφέροντά του, πριν τις εκλογές του 1993, κατόρθωσε να παγιδεύσει πολιτικά ορισμένους υποψηφίους βουλευτές, προσφέροντάς τους τα ισόγεια των πολυκατοικιών του Ρέντη για εκλογικά γραφεία. Δυστυχώς μερικοί, αγνοώντας προφανώς το θέμα, έπεσαν στην παγίδα, προσφέροντας έτσι αντικειμενικά κάλυψη σε μια υπόθεση που βλάπτει τα συμφέροντα και το κύρος του ΟΕΚ".

Το δεύτερο γεγονός αφορά στην παραβίαση του ν. 2216/94 (άρθρο 3), σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων του ΟΕΚ.Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος προβλέπει την κατάθεση των χρημάτων των δημοσίων οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας και ενώ υπήρχε σχετική εντολή από το υπουργείο Εργασίας προς τον ΟΕΚ για το θέμα αυτό, οι αρμόδιοι του Οργανισμού δεν τήρησαν ούτε το νόμο, ούτε υλοποίησαν την εντολή του υπουργείου. Κατέθεσαν τα χρήματα σε άλλες τράπεζες!Να σημειωθεί ότι πέρα από την εντολή του υπουργείου για το θέμα αυτό, υπήρξε αναλυτική επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδας με ημερομηνία 22/12/1994 προς όλους τους δημόσιους οργανισμούς. "Και ενώ έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα - σημειώνεται - ο ΟΕΚ με έγγραφό του (αρ. πρωτοκ. 30154/4968) προς το υπουργείο στις 24/10/95 επιμένει να υποστηρίζει ότι "ο ΟΕΚ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, διαθέτει και επενδύει τα κεφάλαιά του ελεύθερα, κατόπιν αποφάσεων του ΔΣ". Και όμως παρά την απολυτότητα αυτή σε άλλο σημείο του ίδιου εγγράφου του ΟΕΚ αναφέρεται ότι "το ΔΣ του Οργανισμού, με την απόφασή του αριθμ. 53/1995, αποφάσισε να καταθέσει πλέον τα διαθέσιμα κεφάλαιά του στην Τράπεζα της Ελλάδας"..."".

"Εύλογα - σημειώνεται στην επιστολή της ΚΟ του ΚΚΕ - διερωτάται κανείς: Αφού ο ιδρυτικός νόμος του ΟΕΚ δεν εμποδίζει τον Οργανισμό να επιλέγει όποια τράπεζα θέλει, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του εγγράφου, γιατί αποφάσισαν να καταθέσουν τα διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας; Ο λόγος ήταν ότι υπήρξαν δημόσιες καταγγελίες και αναγκάστηκε να κάνει, με καθυστέρηση όμως πολλών μηνών, αυτό που όφειλε να πράξει από την αρχή. Ο ισχυρισμός επίσης των αρμοδίων του ΟΕΚ ότι από τις αυθαιρεσίες τους ο Οργανισμός εισέπραξε μεγαλύτερα ποσά είναι ένας ισχυρισμός, όχι μόνο ανυπόστατος, αλλά και επικίνδυνος...".

Το τρίτο γεγονός αφορά το εξής: Ο ΟΕΚ, πριν λίγα χρόνια, αγόρασε με αναγκαστική απαλλοτρίωση οικόπεδο, στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης για κατασκευή κατοικιών. Ομως, η διοίκηση του Οργανισμού, που προέκυψε μετά τις εκλογές του 1993, επέστρεψε το οικόπεδο στους ιδιοκτήτες για να κτιστεί στον ίδιο χώρο το πολυκατάστημα της ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ!"Η όλη υπόθεση - τονίζεται - γεννά πλήθος ερωτηματικών. Για να μην δημιουργούνται λοιπόν, τα όποια ερωτήματα στο λαό. Για να μην επιτρέπεται στον καθένα να συναγάγει τα όποια συμπεράσματα για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε μια εποχή που ισοπεδωτικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολιτικοί κατηγορούνται. Για να πάρουν τέλος οι περιπέτειες του ΟΕΚ, προτείνουμε συμφωνία όλων των κομμάτων για τη συγκρότηση νέας Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ