Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "σφυρί" το Ναυπηγείο Ελευσίνας

Προκηρύχτηκε ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός. Ενδιαφέρον από MITSUBISI και HANWA, ενώ συζητείται ακόμα και το όνομα του Περατικού!!!

Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός προκηρύχτηκε το περασμένο Σάββατο για το ξεπούλημα και του δεύτερου μεγάλου ναυπηγείου της χώρας - του Ναυπηγείου Ελευσίνας - ενώ ταυτόχρονα δρομολογούνται ομαδικές απολύσεις.

Παρά την τραγική εμπειρία Περατικού, η κυβέρνηση επιμένει ιδιωτικά. Στον νέο (;) Περατικό προσφέρεται όχι μόνο ένα σύγχρονο ναυπηγείο, αλλά και σαν "προίκα" το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και της κατασκευής τροχαίου υλικού για τον ΟΣΕ, ύψους αρκετών δισ. δρχ. Ο μόνος όρος συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι μια εγγυητική επιστολή 250 εκατ. δραχμών!

Ενδιαφέρον για το ναυπηγείο φέρεται να έχουν δείξει μέχρι στιγμής δυο πολυεθνικές εταιρίες, η MITSUBISI και η κορεάτικη ΗΑΝWΑ.Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό παράγοντα, ενδιαφέρον έχει δείξει και "παλαιότερος επενδυτής", υπονοώντας έμμεσα, πλην σαφώς, τον Περατικό!

Το χρονικό όριο για την κατάθεση προσφορών από τους ιδιώτες είναι με βάση τη διακήρυξη η Παρασκευή 9 Φλεβάρη.Ταυτόχρονα δεν τίθεται κανένας όρος διασφάλισης των θέσεων εργασίας και των εργατικών κατακτήσεων, παρά μόνο γίνεται απλή επίκληση προς τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες για την "εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων εκ του υπάρχοντος προσωπικού θέσεων εργασίας και τις παροχές προς αυτό"!

Την προωθούμενη δραστική μείωση του προσωπικού του Ναυπηγείου Ελευσίνας επιβεβαιώνει άλλωστε και η νομοθετική ρύθμιση - έκτρωμα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,με την οποία δρομολογούνται ομαδικές απολύσεις 1.000 εργαζομένων εκεί και στην οποία αναφέρεται ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους της Ελευσίνας.

Την αντίθεσή της στο ξεπούλημα του ναυπηγείου εκφράζει η "Συσπείρωση",η οποία τονίζει ότι η μόνη βιώσιμη λύση για το ναυπηγείο είναι ο ενιαίος δημόσιος φορέας ναυπηγικής βιομηχανίας.Προς αυτή την κατεύθυνση ζητά: Να σταματήσει η διαδικασία ξεπουλήματος. Να διοριστεί διοίκηση της εταιρίας από το δημόσιο. Οι όποιες επενδύσεις, να γίνουν με ευθύνη του δημοσίου. Να παρέμβει το δημόσιο στα μεγάλα έργα και ένα κομμάτι αυτών να πάει στο ναυπηγείο. Τέλος να παγώσει κάθε κίνηση όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Επιχειρησιακό... σχέδιο για τον Σκαραμαγκά

Επενδύσεις ύψους 12,5 δισ. δραχμών, μέρος των οποίων θα πληρωθεί από τους εργαζόμενους, προβλέπονται στο επιχειρησιακό σχέδιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.Το επιχειρησιακό σχέδιο, που ετοίμασε η ΑΛΦΑ ΦΑΪΝΑΝΣ και η SBI SAMYEL MONTAGUE,έχει ήδη σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τέλος Μάρτη, αρχές Απρίλη. Παράλληλα στο σχέδιο προβλέπεται εφαρμογή της πολυειδικότητας, καθώς και μείωση του κόστους υπερωριών από 50% σε 10% του μισθού, αλλά και μείωση κατά 50% των βιομηχανικών εξόδων. Τις επόμενες μέρες θα διενεργηθεί διαγωνισμός επιλογής μάνατζμεντ του ναυπηγείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ναυπηγεία έχουν μέλλον! (2011-03-12 00:00:00.0)
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη... (1997-01-19 00:00:00.0)
Ελλειψη χρημάτων, παύση ναυπηγείου; (1996-02-11 00:00:00.0)
Σταματήστε το εθνικό έγκλημα! (1995-02-07 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στο εθνικό έγκλημα (1995-02-04 00:00:00.0)
Είναι έγκλημα! (1995-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ