Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συναγερμός για την κοινωνική ασφάλιση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Το στίγμα της εναντίωσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" έδωσαν με τον προβληματισμό τους τα στελέχη της ΕΣΑΚ,που συμμετείχαν στην ημερίδα του ΕΚΘ,με θέμα την κοινωνική ασφάλιση.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Σταυρόπουλος κατάγγειλε τις προθέσεις των βιομηχάνων και της κυβέρνησης να ανατρέψουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και τόνισε: "Αν δεν αναπτυχθεί κοινή δράση, ενωμένος αγώνας, αν δε βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, άσχημες μέρες περιμένουν την κοινωνική ασφάλιση. "Η ΓΣΕΕ, επισήμανε, θα πάει σε ένα διάλογο που τα πλαίσιά του τα έχει καθορίσει η κυβέρνηση με τα 19 σημεία, λέγοντας στους εργαζόμενους "ελάτε να συζητήσουμε πώς θα σας αφαιρέσω δικαιώματά σας". Διάλογος όμως δε γίνεται με αυτό τον τρόπο".

Οπως τόνισε ο γραμματέας της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ Θ. Κυριακίδης,η κυβέρνηση, προβλέποντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, "προετοιμάζει το νομοσχέδιο για την εισφοροδιαφυγή, ώστε να "πέσει στα μαλακά" η προσπάθειά της να περάσει τα μέτρα για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης".

Στην ημερίδα οι συνδικαλιστές έθεσαν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων στις βιομηχανίες τσιμέντου είναι 62 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί να μην προλαβαίνουν να βγουν καν στη σύνταξη. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για να συμπληρώσουν 10.500 ένσημα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να δουλεύουν 130 χρόνια! Πολλοί εργαζόμενοι στην GOOD YEAR που απολύθηκαν, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, αλλά ούτε μπορούν να βρουν εργασία για να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Επίσης στα εργοστάσια της πόλης, όπως είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΚΟ Θ. Ακριτίδης,υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία από την πλευρά των εργοδοτών. "Απολύουν εργαζόμενους γιατί και μόνο μίλησαν με συνδικαλιστές", είπε και περιέγραψε ως τραγικές τις συνθήκες μέσα στις οποίες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι εργάτες και εργάτριες στα καπνεργοστάσια και στο εργοστάσιο "Φιλίππου".

"Το κοινωνικό κράτος έχει σβήσει και στην εργατική τάξη απομένει να αντιδράσει για να ματαιώσει τη διάλυση όλων των κατακτήσεων που αποκτήθηκαν με ποταμούς αίματος", τόνισε στην παρέμβαση του ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της ΔΑΚ, Θ. Γιαννούσης.

Α. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλατιά δράση ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση (2005-02-10 00:00:00.0)
Να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης (2000-07-15 00:00:00.0)
"Κοινωνικός διάλογος" δεν υφίσταται..! (1998-04-29 00:00:00.0)
Επιστροφή στο 1950! (1997-06-19 00:00:00.0)
"Διάλογος" και για ασφαλιστικό... (1997-05-06 00:00:00.0)
Αγωνιστική ενωτική αντεπίθεση (1997-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ