Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Τα ΜΑΤ "ασπίδα" της καταστροφικής πολιτικής

Αστυνομοκρατούμενο χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Το μεθοδευόμενο κλείσιμο της ΣΟΦΤΕΞ παραδέχθηκε ουσιαστικά χτες η υφυπουργός, παραπέμποντας στη "νομοθεσία του ανταγωνισμού" (! ) και επιρρίπτοντας στους εργαζόμενους τις ευθύνες για τις εξελίξεις!

Ζωσμένο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ, που είχαν ακροβολιστεί μπροστά, μέσα και στους γύρω δρόμους, ήταν και χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να απωθηθούν οι "εχθροί" εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ.Ταυτόχρονα, μέσα απ' τη σιγουριά του γραφείου της, η υφυπουργός Α. Διαμαντοπούλου προεξοφλούσε ουσιαστικά το κλείσιμο της επιχείρησης, ζητώντας επιπλέον απ' τους εργαζόμενους να "χαμηλώσουν τους τόνους", με "δέλεαρ" τη δέσμευση ότι θα τους καταβληθεί μέρος των δεδουλευμένων που τους οφείλονται! "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε",βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους "ραντεβού" για σήμερα και πάλι έξω απ' το υπουργείο, ενώ προειδοποίησαν με ένταση των κινητοποιήσεων.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία πως στις 15 Μάη θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή της διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ, του ΟΑΕ και των τραπεζών για να συζητηθεί, για πολλοστή φορά, η χρηματοδότηση... Και κατέληξε: "Η θα εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση για τη λειτουργία της επιχείρησης ή θα πάει σε εκκαθάριση"!Είπε, επίσης ότι την Πέμπτη θα καταβληθούν οι μισθοί Μάρτη και την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, μέρος των μισθών Απρίλη και θα... προσπαθήσουν και για τα υπόλοιπα.

Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης τους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Ιμπρης,είπε: "η υφυπουργός μάς ζήτησε να δείξουμε κατανόηση και να χαμηλώσουμε τους τόνους". Τα λόγια του προέδρου διακόπηκαν απ' τους συγκεντρωμένους που όλοι μαζί φώναξαν οργισμένα, "αίσχος, αίσχος",ενώ δεκάδες αυγά με κόκκινη μπογιά εκτοξεύθηκαν προς το υπουργείο. Τα συνθήματα, "Σημίτη, Σημίτη μάς έκλεισες το σπίτι","Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας",δόνησαν την οδό Μιχαλακοπούλου. Οπως καταγγέλθηκε από συνδικαλιστές, στο χώρο της συγκέντρωσης εντοπίστηκαν αστυνομικοί με πολιτικά!

Την ίδια ώρα η υφυπουργός σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωνε κυνικά ότι "ο ανταγωνισμός έχει τη δική του νομοθεσία" και πως "η πολιτική βούληση δεν μπορεί να πάει κόντρα στους νόμους της αγοράς και της επιστήμης"!Παράλληλα επιτέθηκε στους εργαζόμενους επιρρίπτοντάς τους "μεγάλες ευθύνες για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα"!

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν ο Δ. Ζάχαρης μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Κωστόπουλος και ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ.

Προκλητική χαρακτήρισε τη στάση της υπουργού, ο Χ. Κατσούλιας,γραμματέας του σωματείου και σημείωσε πως "μεθοδευμένα πάνε τη ΣΟΦΤΕΞ για κλείσιμο. Με τη δέσμευση για μερική εξόφληση των δεδουλευμένων - αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων - η κυβέρνηση ουσιαστικά προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση. Συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε τους εργαζόμενους της Αθήνας να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους σε αυτό τον αγώνα".

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει

Τη βάρβαρη κατασταλτική τρομοκρατική επίθεση της αστυνομίας προχτές ενάντια στους απεργούς της ΣΟΦΤΕΞ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ,τονίζοντας πως "την πολιτική ευθύνη της επίθεσης έχει η κυβέρνηση που σαν μοναδικό όπλο επιβολής της αντιλαϊκής - αντεργατικής της πολιτικής, έχει τη διαστρέβλωση, την υποκρισία και την αστυνομική βία".

Επισημαίνει επίσης πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ακέραια την ευθύνη για τη διάλυση της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας, με στόχο το ξεπούλημα στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο". Καλεί τέλος τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν ενωτικά και αγωνιστικά την κυβερνητική πολιτική που υπαγορεύεται από τους βιομήχανους και την Ευρωπαϊκή Ενωση και να αγωνιστούν να μείνει η επιχείρηση στο δημόσιο, με εκσυγχρονισμό και επενδύσεις που είναι αναγκαίες για να προχωρήσει παραγωγικά σε όφελος της εθνικής οικονομίας και των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την προχτεσινή απαράδεκτη αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ έξω απ' το υπουργείο. Θεωρεί απαράδεκτη την τακτική κωλυσιεργίας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και που οδηγεί τη ΣΟΦΤΕΞ σε απαξίωση, όπως και τα "Ναυπηγεία Ελευσίνας" και καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ