Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
Μειώνει το προσωπικό, με στόχο το λουκέτο!

Τη μείωση του προσωπικού κατά 35 άτομα αποφάσισε στην προχτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΣΥΝΕΛ, με πρόσχημα την ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους στο όνομα της βιωσιμότητας της εταιρίας. Στην πραγματικότητα, συνεχίζει την εφαρμογή μιας αντίληψης που σταδιακά θα οδηγήσει σε κλείσιμο της επιχείρησης, η οποία ιδρύθηκε με σκοπό τη στήριξη των αγροτών μέσω της εξασφάλισης και προμήθειας λιπασμάτων σε συμφέρουσα τιμή.

Η ΣΥΝΕΛ απασχολεί 110 συνολικά εργαζόμενους σε έξι διαφορετικές πόλεις. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι δίνει κίνητρα για εθελούσια έξοδο και καλεί όσους θέλουν να αποχωρήσουν να το δηλώσουν μέχρι το τέλος Μάη. Ξεκαθάρισε όμως ότι αν δεν υπάρξουν 35 αιτήσεις, από 1η Αυγούστου θα προχωρήσει σε απολύσεις με το 2%.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΥΝΕΛ επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση "το μόνο που κάνει είναι να στέλνει στην ανεργία 35 εργαζόμενους και στη φτώχεια τις οικογένειές τους, χωρίς ουσιαστικά να λύνει τα προβλήματα της εταιρίας, που έχουν σχέση με συσσωρευμένα χρέη από το 1987, τα οποία δημιουργήθηκαν με την ανοχή των εκάστοτε διοικήσεων της εταιρίας".

Συνολικά τα χρέη της ΣΥΝΕΛ μέχρι σήμερα πλησιάζουν τα 25 δισ. δραχμές. Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, η παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα και αναφέρουν ως παράδειγμα την αποχώρηση 20 ατόμων στη διετία '94 - '95.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Χ. Ποτόλιος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, επισήμανε τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη χρεοκοπία της ΣΥΝΕΛ, αναφέροντας ότι ενώ από τη μια της απαγόρευσαν να εισάγει λιπάσματα σε χαμηλότερη τιμή και τη δέσμευσαν να προμηθεύεται μόνο από τις 4 κρατικές βιομηχανίες, από την άλλη οι λιπασματοβιομηχανίες μετά την απελευθέρωση της αγοράς λιπασμάτων το 1992, και μέσα στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού, προμήθευαν με συμφέρουσες τιμές τις ιδιωτικές εταιρίες και όχι τη ΣΥΝΕΛ.

"Το πρόβλημα της ΣΥΝΕΛ, ξεκαθάρισε ο Χ. Ποτόλιος, συνδέεται συνολικότερα με το μεγάλο ζήτημα, παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των λιπασμάτων, και εμείς ως σωματείο αποφασίσαμε να καλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, τους εργαζόμενους στις Ενώσεις, στα εργοστάσια, τους αγρότες, και όλοι μαζί να αναδείξουμε το πρόβλημα και να πιέσουμε ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Να επιβιώσει η ΣΥΝΕΛ και οι λιπασματοβιομηχανίες στην Ελλάδα".

Οι εργαζόμενοι καλούν τη διοίκηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να κινηθεί για την εφαρμογή των δικών τους ρεαλιστικών προτάσεων, που παράλληλα απαντούν στο ερώτημα αν η σημερινή κυβέρνηση και τα συνεταιριστικά στελέχη θέλουν ή όχι την ύπαρξη της ΣΥΝΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ