Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον Προκρούστη εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις
  • Θα γίνουν μειώσεις μέχρι και 448% στις συντάξεις, ενώ το εφάπαξ θα μειωθεί μέχρι και 860.000 δραχμές
  • Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο φάρμακο καθώς και οι ιατρικοί επισκέπτες οργανώνουν συγκέντρωση και πορεία στα αρμόδια υπουργεία

Δραματικές θα είναι οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ μετά την 1.1.1998, που λήγουν και οι τελευταίες μεταβατικές διατάξεις του νόμου 2084/84, τον οποίο ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει "κατά γράμμα" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χτες η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ) και η Ενωση συνταξιούχων υπαλλήλων (ΕΣΥΕΦΕΕ), οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα είναι από 70.000 - 112.496 δραχμές ή από 360 - 448%, όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες. Επίσης οι μειώσεις του εφάπαξ θα είναι από 470.000 - 860.000 δραχμές - ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Οπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απ' την εφαρμογή των διατάξεων και των τριών νόμων της ΝΔ (1902/90, 1976/91 και 2084/92) για το δικό τους επικουρικό ταμείο (ΤΕΑΥΦΕ). Ομως, όπως υπογράμμισαν, οι επιπτώσεις αυτές έχουν γενικότερη ισχύ για όλες τις επικουρικές συντάξεις.

Ο νόμος 2084/92 (άρθρο 54) προβλέπει τον περιορισμό των επικουρικών συντάξεων στο 20% των συντάξιμων αποδοχών, εκτός αν το επικουρικό ταμείο κατόπιν αναλογιστικής μελέτης μπορεί να δώσει σύνταξη μεγαλύτερη και αφού εγκριθεί απ' τους αρμόδιους υπουργούς. Μάλιστα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης, με εξαιρετικά "επείγουσα εγκύκλιό" του (3.2.1997) - που πρώτος αποκάλυψε ο "Ρ" - έδωσε "παραγγελία" στα ασφαλιστικά ταμεία για την εφαρμογή του παραπάνω άρθρου ζητώντας να κάνουν αναλογιστικές μελέτες"ώστε να προσδιοριστεί αφ' ενός το ύψος του ποσοστού σύνταξης που θα καταβάλλεται από 1.1.1998 για 35 χρόνια ασφάλισης και αφ' ετέρου για τη διαμόρφωση από την ίδια ημερομηνία του ποσού των παλιών συνταξιούχων".

Για τους "παλιούς συνταξιούχους" του ΤΕΑΥΦΕ ισχύουν όσα φαίνονται στους πίνακες με τις εξής διευκρινίσεις:

  • Με τους νόμους 10902/90 και 1976/91 ορίζεται ότι ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών για την κύρια σύνταξη, θα γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας και όχι της τελευταίας διετίας, όπως ίσχυε πριν.Στο ΤΕΑΥΦΕ η επικουρική σύνταξη υπολογίζεται - λόγω ευνοϊκότερων διατάξεων του ταμείου - με βάση τις συντάξιμες αποδοχές της τελευταίας διετίας - και όχι της τελευταίας πενταετίας, όπως γίνεται με την κύρια σύνταξη. Γι' αυτό και υπάρχουν αυτές οι επικουρικές συντάξεις που φαίνονται στους Πίνακες μέχρι την 31.12.1997.
  • Το άρθρο 53 του νόμου 2084/92 ορίζει σαφώς ότι οι μετά την 31.12.1997 ευνοϊκότερες διατάξεις για την επικουρική ασφάλιση προσαρμόζονται προς τα δεδομένα του όλου αντιασφαλιστικού πλέγματος: Δηλαδή ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση την τελευταία πενταετία και οι επικουρικές συντάξεις θα περιοριστούν 20%, εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες δεν επιτρέπουν για μεγαλύτερα ποσά.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο φάρμακο υπογράμμισαν ότι και οι αναλογιστικές μελέτες από μόνες τους δεν αποτελούν πανάκεια για τη βιωσιμότητα ενός ταμείου και έφεραν ως παράδειγμα το ίδιο το ΤΕΑΥΦΕ.

Το 1994 το ΤΕΑΥΦΕ έκανε αναλογιστική μελέτη και η πρόβλεψη για το 1996 ήταν ότι θα έχει αποθεματικά 65 δισ. Ομως τα πραγματικά αποθεματικά το 1996 ήταν 84 δισ. ενώ το 1992 ήταν 38 δισ. (δηλαδή παρουσίασαν αύξηση 121%). Το ΤΕΑΥΦΕ παρουσίασε αυτή την εξέλιξη παρά την αποβιομηχάνιση στον τομέα (η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων μειώθηκε σε 37% από 65%) με αποτέλεσμα η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων από 5 προς 1 να πέσει σε 3,5 προς 1.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο φάρμακο κατήγγειλαν την κυβέρνηση αποκαλύπτοντας ότι σε τελευταία συνάντησή τους με το Ν. Φαρμάκη τούς είπε: "Ξεχάστε τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ", το οποίο είχε υποστηρίξει ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και συνταξιούχων τόνισαν: "Αν αυτό δε λέγεται εμπαιγμός, ασυνέπεια και ανευθυνότητα, τότε τι λέγεται; Κι όμως η κυβέρνηση δεν ντρέπεται και προχωρεί σε "μαϊμού" κοινωνικό διάλογο με ισχύοντα και εφαρμοζόμενο το νόμο".

Και "μαϊμού"ανακοστολόγηση

Τελικά η περίφημη ανακοστολόγηση των φαρμάκων που θα απέδιδαν 50 ή 100 δισ. και θα ενισχύονταν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως έλεγαν εν χορώ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι εκσυγχρονιστές υπουργοί του, τελικά κατατείνει στην κατάργηση της συνεισφοράς 2% υπέρ του ΤΕΑΥΦΕ και να μειώσει και την εισφορά υπέρ του ΤΣΑΥ.

Εχει αξία να αναφερθεί αυτή η πλευρά της "ανακοστολόγησης". Με τον ιδρυτικό νόμο για το ΤΕΑΥΦΕ το 1943 (! ) ορίστηκε συνεισφορά 3% "επί της τιμής της ισχυούσης κρατικής διατιμήσεως" που βάρυνε τους εργοδότες. Το 1955 η συνεισφορά μειώθηκε σε 2% και με αγορανομικές διατάξεις του 1977 και του 1983 οι κυβερνήσεις μετέφεραν τη συνεισφορά του 2% στον καταναλωτή και τον χαρακτηρίζουν κοινωνικό πόρο. Ετσι τώρα έρχονται να καταργήσουν τον "κοινωνικό πόρο" στο όνομα - δήθεν - της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και να φανταστεί κανείς ότι και αυτό το 2% έχει παγώσει στα επίπεδα του 1992 ενώ τα ποσά που αποδίδει είναι 5,1 δισ. στο Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ) και 3,4 δισ. στο ΤΕΑΥΦΕ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν το 2% να το επιβαρυνθούν οι εργοδότες και να καταργηθεί το ΕΟΦόσημο που δε διατίθεται πια στο σκοπό για τον οποίο καθιερώθηκε.

Την Τετάρτη, 14 Μάη 1997, οι εργαζόμενοι στο φάρμακο θα κάνουν στάση εργασίας - 11 π.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας - και οι ιατρικοί επισκέπτες θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. - 2 μ.μ. Επίσης οι συνταξιούχοι του φαρμάκου θα κάνουν συνέλευση, ώρα 9 μ.μ., στο ξενοδοχείο "Τιτάνια". Στις 12 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα κάνουν πορεία προς τα αρμόδια υπουργεία με κύριο αίτημα να καταργηθεί ο νόμος 2084/92.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ