Κυριακή 1 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ
Ολοκληρώνεται με απειλές και εξώσεις

Από την 1η του Ιούλη, η επόμενη φάση των επιπτώσεων από την "απελευθέρωση" των ενοικίων

Κυριολεκτικά στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οι ενοικιαστές των κατοικιών, που τον προηγούμενο Ιούλη, τον Ιούλη του 1996, συμπλήρωσαν 4 χρόνια παραμονής στο ακίνητο. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τον προηγούμενο Ιούλη ολοκληρώθηκε ο νόμος της "απελευθέρωσης" των ενοικίων, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, και διατήρησε ίδιο στην κεντρική φιλοσοφία του, με επουσιώδεις μικροαλλαγές, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Με βάση αυτό το νόμο, από την 1η Ιούλη μπορούν να εκτελούνται οι εξωστικές αγωγές που υποβλήθηκαν και εκδικάστηκαν από την 1η Γενάρη 1996 για τις κατοικίες, των οποίων η μίσθωση έληξε την 1η Ιούλη του 1996, ολοκληρώνοντας το τελευταίο στάδιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενοικίων που παρέμενε υπό έλεγχο. Ετσι, από εδώ και πέρα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να καθορίζουν ελεύθερα το ύψος των ενοικίων κατά τις ανάγκες ή τις ...επιθυμίες τους, ανεξάρτητα από τις πραγματικές δυνατότητες των εργαζόμενων ενοικιαστών, χάρη στο νόμο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που, ξεπερνώντας ακόμα και τις εντολές της ΕΕ, προχώρησαν στην απελευθέρωση των ενοικίων.

Με βάση το σχετικό νόμο, η μίσθωση ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης, ακόμη κι αν έχει συμφωνηθεί για μικρότερο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο. Σύντμηση της τριετίας μπορεί να γίνει μόνο με νεότερη συμφωνία και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από την έναρξη της μίσθωσης και αποδεικνυόμενη με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο αναπροσαρμογής του ενοικίου, ο νόμος ορίζει ότι εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για το ποσοστό της αύξησής του και το μισθωτήριο συμβόλαιο είναι για διάστημα μικρότερο της τριετίας, από εκεί και πέρα η αύξηση είναι ίση με το 75% του τιμαρίθμου του προηγούμενου δωδεκάμηνου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη αύξηση.

Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των ενοικίων, που έχει οδηγήσει τα μισθώματα στα ύψη, είναι η αύξηση τα τελευταία χρόνια των ιδιοκατοικούντων. Και αυτό, βέβαια, κάθε άλλο παρά ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι έγιναν ξαφνικά πλούσιοι σημαίνει. Αντίθετα, οι υπερβολικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών που έχουν φτάσει να νοικιάζουν ένα τριάρι 130.000 δρχ. σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην αναζήτηση τρόπων να γλιτώσουν το βραχνά του ενοικίου και τις ετήσιες αυξήσεις, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια θα αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο.

Στο μεταξύ, από την 1η Σεπτέμβρη μπαίνει σε εφαρμογή και το τρίτο και τελευταίο στάδιο της απελευθέρωσης των ενοικίων και στο χώρο της επαγγελματικής στέγης. Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτέμβρη 1995, απελευθερώθηκαν οι επαγγελματικές μισθώσεις που είχαν συμπληρώσει τριάντα χρόνια, τον περασμένο Σεπτέμβρη εκείνες που είχαν συμπληρώσει είκοσι χρόνια και φέτος αυτές που συμπληρώνουν δώδεκα χρόνια, αφήνοντας, στην πραγματικότητα, στο έλεος της ασυδοσίας των ιδιοκτητών τους επαγγελματίες βιοτέχνες και τους εμπόρους.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ