Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για το καλό μας...

Η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας για τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας επανακαθορίζεται, επειδή αναγνωρίζεται ο ρόλος τους στην "καλή λειτουργία της αγοράς εργασίας"!

Το σχέδιο της νέας Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας,με την οποία επανακαθορίζονται οι όροι λειτουργίας των ιδιωτικών γραφείων εργασίας,επειδή - σύμφωνα με τους εμπνευστές της - άλλαξε το μέχρι τώρα πλαίσιο λειτουργίας τους και αναγνωρίζεται ο ρόλος που μπορούν να παίξουν "στην καλή λειτουργία της αγοράς εργασίας", δε θα αφορά τους ναυτικούς.

Κατά τα άλλα αφορά τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και δίνει τη δυνατότητα κάποιων εξαιρέσεων εργαζομένων ή κλάδων, μετά από γνωμοδότηση των εργαζομένων ή των εργοδοτών.

Η σύμβαση προβλέπει ότι το νομικό καθεστώς των ιδιωτικών γραφείων θα καθορίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις εθνικές πρακτικές. Οτι τα γραφεία αυτά δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις. Οτι πρέπει "να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική ζωή των εργαζομένων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και πρακτική"...

Στο άρθρο 6 υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διατύπωση για το ότι τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας δεν πρέπει να επιβαρύνουν οικονομικά τους εργαζόμενους, άμεσα ή έμμεσα. Φυσικά σήμερα, που στην Ελλάδα λειτουργούν παράνομα, η οικονομική εκμετάλλευση των ανέργων είναι και η αιτία ύπαρξης των γραφείων αυτών και η νομιμοποίησή τους δε δημιουργεί καμία αναγκαιότητα να αλλάξουν τακτική.

Προβλέπεται επίσης η θέσπιση "διατάξεων προστασίας" για τους μετανάστες που απασχολούνται ή έχουν προσληφθεί από ιδιωτικά γραφεία εργασίας. Ορίζεται ότι κάθε μέλος (κράτος - μέλος της ΔΟΕ) θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα προαγωγής της συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών γραφείων απασχόλησης.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πρόβλεψη κυρώσεων, στην περίπτωση παραβίασης των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων εργασίας, δεν ορίζεται συγκεκριμένα από το σχέδιο σύμβασης. Απλώς αναφέρεται η θέσπιση κυρώσεων, "εάν υπάρξει λόγος"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ